دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
آدرس مرکز تحقیقات ایمونولوژی
جهت ارجاع در مقالات و سایر انتشارات

مرکز تحقیقات ایمونولوژی،
پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری های عفونی،
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.


Immunology Research Center,
Institute of Immunology and Infectious Diseases,
Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

ابهامات و اشتباهات رایج درباره آلرژی غذایی

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۱/۲۸ | 
ابهامات و اشتباهات زیادی درباره آلرژی غذایی در سطح جامعه وجود دارد که در اینجا سعی می شود به چند مورد از مهمترین این اشتباهات اشاره شود:

۱ – آلرژی غذایی، عدم تحمل غذایی (intolerance) و حساسیت یکی هستند:
با وجود شباهت هایی که بین این ۳ مورد موجود می باشد اما این جمله اشتباه است و در واقع تفاوت های چشمگیری بین آن ها وجود دارد. آلرژی درواقع واکنش سیستم دفاعی بدن به یک ماده غذایی خاص است که می تواند به صورت خفیف مثل خارش تا واکنش های بسیار شدید که شوک آنافیلاکسی نامیده می شوند (با علائمی از جمله تنگی نفس، متورم شدن زبان، سرگیجه و ...) بوجود آید. عدم تحمل غذایی به زمانی گفته می شود که بدن شما یک آنزیم مورد نیاز برای هضم یک ماده غذایی خاص را نداشته باشد مانند افرادی که تحمل لاکتوز (پروتئین موجود در شیر) و یا گلوتن (موجود در گندم و جو) را ندارند. در این صورت شما ممکن است علائمی مشابه با علائم آلرژی را بروز دهید و در بلند مدت باعث آسیب به سلول های دستگاه گوارشی و اختلال در جذب مواد غذایی گردد اما عدم تحمل غذایی به شوک آنافیلاکسی منجر نمی گردد. اما حساسیت غذایی باعث بوجود آمدن علائم بی خطر و عمومی تری نسبت به دو مورد دیگر می شود مانند سردرد بعد از خوردن شکلات و یا اسید ریفلاکس معده بعد از خوردن غذا های تند.

۲ – آلرژی غذایی کودکان هیچوقت بهبود نمی یابد:
این جمله نیز صحت ندارد و مشاهده شده است که حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد کودکانی که به لبنیات، تخم مرغ، گندم و سویا آلرژی داشتند تا سن ۱۶ سالگی این آلرژی را از دست می دهند. البته لازم به ذکر است که مطالعات نشان داده اند درصد رهایی از آلرژی های غذایی به صدف دریایی، آجیل و بادام زمینی بسیار پایین تر است.

۳ – اغلب آلرژی های غذایی به علت وجود مواد افزودنی مانند رنگ ها و طعم دهنده های غذایی است.
این مطلب صحت دارد که واکنش به بعضی مواد افزودنی مشابه واکنش های آلرژیک است به طور مثال نیترات باعث خارش و رنگ های قرمز و زرد خوراکی می تواند باعث شوک آنافیلاکسی شود اما فعال کننده اصلی آلرژی غذایی، پروتئین های موجود در مواد غذایی می باشند و در واقع کمتر از ۱ درصد افراد به افزودنی های مواد غذایی واکنش آلرژیک نشان می دهند.

۴ – شدید ترین واکنش های آلرژیک توسط بادام زمینی ایجاد می شود.
۹۰ درصد شیوع آلرژی های غذایی در آمریکا توسط ۸ نوع ماده غذایی ایجاد می شوند که شامل بادام زمینی، تخم مرغ، شیر، آجیل، گندم، سویا، ماهی و صدف دریایی هستند. واکنش به هرکدام از این مواد غذایی می تواند شدید و کشنده باشد و فرق خاصی با یکدیگر ندارند.
۵ – شما تنها به یک آزمایش خون جهت تشخیص آلرژی غذایی نیاز دارید.
آزمایشات خونی گاها می توانند گمراه کننده باشند و نتایج مثبت کاذب ارائه دهند. این نتایج اشتباه در مورد آلرژی غذایی گاها ممکن است حتی تا ۵۰ تا ۷۵ درصد موارد را دربر گیرد. جهت تشخیص مناسب یک متخصص آلرژی آزمایشی به نام چالش غذایی را انجام می دهد به طوری که ابتدا با مقادیر بسیار کم از ماده غذایی واکنش بدن شما به آن را بررسی می نماید و سپس در صورتی که با افزایش متناوب میزان ماده غذایی واکنشی مشاهده نگردید آلرژی غذایی به آن ماده منتفی اعلام خواهد شد.

 
تهیه و تدوین : سهیل رحمانی فرد

اقتباس از : WebMD
پست الکترونیک : soheil.rahmani.fardgmail.com



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 191 بار   |   دفعات چاپ: 18 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر