روش جدید ایمونوتراپی در درمان HIV

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۲/۷ |
به کمک داروهای ضد ویروسی در کشور آمریکا بیش از نیمی از مبتلایان به بیماری ایدز به مرحله ای از درمان رسیده اند که ویروس در بدن آن ها دیگر قابل اندازه گیری نیست و مقدار ویروس به قدری کم شده است که دیگر ناقل بیماری نیستند.

اما با تمام این تفاصیل ویروس در بدن این افراد به صورت نهفته باقی می ماند و جهت جلوگیری از عود آن، نیاز به آن است که دارو به صورت مداوم مصرف گردد که خود شامل عوارضی از قبیل مشکلات گوارشی، مشکلات قلبی، مقاومت به انسولین، آسیب کبدی و مشکلات عصبی می شود.

دانشمندان بسیاری به دنبال راه حلی جهت پاکسازی کامل بدن از ویروس HIV هستند و بسیاری از این تحقیقات بر این اساس طراحی می شوند که ابتدا ویروس از محلی که نهفته است (سلول ها T helper) بیرون رانده شود و سپس نابود گردد اما چالش اصلی در این رابطه به شناسایی صحیح سلول های T helper حاوی ویروس برمیگردد.
اما اخیرا دانشمندان دانشگاه پیتزبورگ راه حلی برای این موضوع پیدا کردند. آنان برای یافتن سلول های حامل ویروس HIV توجه خود را به ویروس مشابه دیگری که حدود ۹۵ درصد از بیماران HIV به این ویروس نیز مبتلا هستند معطوف کردند و آن ویروسی چیزی نیست جز سایتومگالوویروس (CMV) .

توجه سیستم ایمنی بدن به این ویروس به قدری است که در بعضی از بیماران مبتلا به HIV از هر پنج سلول T helper یکی از آن ها به این ویروس مختص شده است. این مساله محققان این مطالعه را به این فکر واداشت که ممکن است سلول های حاوی ویروس CMV همان سلول هایی باشند که حاوی ویروس نهفته HIV نیز هستند. لذا آنان روش ایمونوتراپی خود را به نحوی طراحی کردند که نه تنها ویروس HIV را هدف قرار دهد بلکه سلول های T helper  مختص به CMV را نیز فعال کند.

جهت این کار محققان از سلول های دندریتیک (antigen-presenting type ۱-polarized, monocyte-derived dendritic cells (MDC۱ استفاده کردند که از خون خود بیماران بدست آمده بود. در این مطالعه مشاهده شد که این سلول ها با ارائه آنتی ژن های HIV یا CMV باعث فعال شدن سلول های T helper و به نوبه خود باعث فعال سازی دوباره ویروس HIV نهفته شدند.همچنین محققان این مطالعه توانستند با استفاده از همین سلول ها باعث بوجود آوردن سلول های T cytotoxic شوند و شاهد عملکرد موفق آن ها در برابر سلول های T helper  آلوده به ویروس HIV که توسط سلول های MDC۱ ارائه شده بودند، باشند.

بنابراین مجریان این مطالعه با استفاده از سلول های MDC۱ ارائه دهنده آنتی ژن های ویروس های HIV و CMV همزمان هم راهی برای فعال کردن سلول های حاوی ویروس نهفته HIV پیدا کنند و هم با استفاده از ایجاد یک ایمنی مبتنی بر سلول های T cytotoxic باعث از بین بردن این سلول های آلوده گردند.
با موفقیت این طرح در فاز آزمایشگاهی، در حال حاضر این طرح در حال ورود به فاز Clinical trial می باشد.

منبع : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S۲۳۵۲۳۹۶۴۱۹۳۰۲۲۲۱

دفعات مشاهده: 266 بار   |   دفعات چاپ: 25 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر