درمان با سلول بنیادی ممکن است بتواند در تسکین درد و درمان ناباروری نقش داشته باشد

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۳/۱ |

نتایج یک مطالعه نشان داده که برنامه ریزی مجدد (reprogramming) نوعی از سلولهای بنیادی مشتق از بیمار به منظور تولید سلولهای رحمی سالم، به نام سلولهای فیبروبلاست استرومایی اندومتر، ممکن است بتواند درمانی بالقوه برای بیماریهای درگیر کننده اندومتر مانند اندومتریوز باشد.
مطالعه مذکور در مجله Stem Cell Reports به چاپ رسیده  عنوان آن " تولید سلولهای فیبروبلاست استرومایی اندومتر که به پروژسترون پاسخ می دهند از سلولهای بنیادی القایی چند توانی انسانی (iPS): نقش مسیر WNT/CTNNB۱" می باشد.

سلولهای فیبروبلاست استرومایی اندومتر سلولهایی مهم در بازتولید دوره ای بافت اندومتر در دوره قاعدگی باشند. نقص در عملکرد این سلولها نقشی کلیدی در شکل گیری ضایعات اندومتر از جمله اندومتریوز دارد.
امروزه، درمان های با استفاده از جایگزینی سلولی (cell replacement therapies) به عنوان روش هایی با پتانسیل بالا برای جایگزین نمودن سلولهای از دست رفته یا آسیب دیده در بیماری های مختلف مورد توجه محققین قرار گرفته اند.

در همین خصوص، محققین مرکز Northwestern Medicine بررسی هایی را روی سلولهای iPS انجام داده اند. این سلولها این مزیت را دارند که از پوست یا مغزاستخوان خود بیمار بدست آمده و توانایی تمایز به انواع سلولها را دارند.
بنابراین، درمان از طریق جایگزینی مجدد سلولهای فیبروبلاست استرومایی اندومتر به کمک سلولهای iPS خود فرد، به خصوص بمنظور احیاء پاسخ به هورمون پروژسترون (که در بیماران اندومتریوز مختل گردیده) می تواند رویکردی نوین در درمان اندومتریوز باشد.

دکتر شهره نیکو

دکتری تخصصی ایمونولوژی

niko.shiums.ac.ir

اقتباس از : endometriosisnews