گامی دیگر در تولید عروق مصنوعی

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۳/۱۸ |

در یک آزمایش بالینی دانشمندان آمریکایی موفق به انتقال رگ هایی که به صورت آزمایشگاهی تولید شده بودند به بیماران نیازمند دیالیز شدند.
گرچه این کارآزمایی بالینی بر روی  بیماران کلیوی نیازمند به دیالیز انجام شد اما محققان این پروژه امیدواند که در آینده از این روش بتوانند در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی  نیز استفاده کنند.

درحال حاضر جهت انجام دیالیز، پزشک یک شریان و یک سیاهرگ در دست یا پای بیمار را به گونه ای به یکدیگر متصل می کنند که خون از طریق آن ها به دستگاه دیالیز منتقل شده، سپس تصفیه گردد و به بدن بازگردد. اما متاسفانه در بعضی از بیماران، سیاهرگ به قدر کافی قوی نیست و در این بیماران باید از ایمپلنت مصنوعی استفاده کرد اما آنها نیز نمی توانند کاملا شبیه رگ های طبیعی فعالیت کنند و همچنین ریسک ایجاد لخته و عفونت را افزایش می دهند.

جهت انجام این کار محققان سلول های عروق اهدا شده را از اجساد جدا نموده و کشت دادند و سپس در جوار رگ هایی که با مواد ناپایدار مصنوعی تولید شده بودند قرار دادند. در طول چند هفته این مواد مصنوعی ناپایدار به صورت خود به خود از بین رفتند و جای آن ها را سلول های عروقی و مواد مترشحه از آنان گرفت. سپس محققان با استفاده از روش های خاص این رگ های بوجود آمده را سلول زدایی نمودند و چیزی که از آن باقی ها ماند چارچوب کلاژنی این رگ ها بود.

در آزمایشات بالینی انجام گرفته، این چارچوب های کلاژنی در داخل بدن بیماران قرار گرفت و مشاهده شد که سلول های بیماران در طول مدت خود را در این چارچوب جای دادند و یک رگ کارآمد را بوجود آوردند که توانایی انجام پروسه دیالیز و انتقال خون را دارا بود و حتی در پاسخ به آسیب نیز توانایی ترمیم از خود نشان داد. همچنین به دلیل آنکه در این رگ ها هیچ سلول بیگانه ای وجود ندارد، در بدن بیماران هیچ واکنش ایمنی ای نیز مشاهده نگردید.

بااین حال با وجود نتایج موفق این آزمایش، محققان به این نکته اذعان داشتند که هنوز تا تولید نهایی این رگ ها راه زیادی باقی مانده است و هنوز تا عملی شدن این ایده سوال های زیادی وجود دارد به طور مثال هنوز مشخص نیست که لایه سلولی داخلی مخصوص عروق (اندوتلیوم) که در ایفای نقش طبیعی عروق نقش حیاتی دارند در این رگ های مصنوعی ایجاد می شوند یا خیر و همینطور هنوز مشخص نیست که این رگ ها تحت فشار کامل شریانی مقاوم خواهند بود یا خیر.
هدف نهایی دانشمندان این پروژه این است که به این طریق بتوانند راه حلی جهت دور زدن پروسه های بسیار سخت و زمان بر تولید رگ ها از سلول های بنیادی ارائه دهند و در آینده بتوانند این رگ ها را به صورت عمده و ارزان جهت استفاده قرار دهند.

اقتباس از : WebMD
تاریخ خبر: مارس ۲۰۱۹

دفعات مشاهده: 135 بار   |   دفعات چاپ: 18 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر