آیا پیوند اعضای ناسازگار امکان پذیر خواهد شد؟

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۳/۲۹ |
پروفوسور ایروینگ وایزمن

براساس مطالعه ای که اخیرا توسط محققان دانشگاه استنفورد بر مدل های موشی انجام گرفته است، مخلوطی از ۶ آنتی بادی توانست با موفقیت باعث دریافت خون و سلول های بنیادی از اهداکننده ای که از لحاظ ایمونولوژیکی با گیرنده ناسازگار است گردد. سپس مشاهده گردید که موش های گیرنده بدون نیاز به استفاده از داروهای سرکوب کننده ایمنی توانایی دریافت بافت را از اهداکننده ی سلول های بنیادی بدست آوردند.

در صورتی که چنین پروسه ای در انسان با موفقیت به فاز عملیاتی رسد باعث ایجاد انقلابی در درمان بیماری هایی با اختلالات خونی و ایمونولوژیک و همچنین افزایش چشمگیری در میزان بافت های پیوندی موجود جهت پیوند به بیماران گردد.

در این مطالعه از پیوند سلول های بنیادی خونساز استفاده شد که در حال حاضر از آن جهت درمان سرطان های مرتبط با خون و سلول های ایمنی استفاده می شود. پروفسور ایروینگ وایزمن نویسنده مسئول این مطالعه در این باره می گوید: " پرتودرمانی و شیمی درمانی در حال حاضر پروسه استاندارد جهت آماده سازی بیماران برای پیوند مغز استخوان است. در دهه اخیر ما به دنبال راهی ساده تر و کم تهاجمی تر با استفاده از آنتی بادی های اختصاصی جهت جایگزینی این پروسه ها بودیم."

سلول های بنیادی خونساز نوع کمیابی از سلول های بنیادی هستند که سلول های پیشساز تمام سلول های خونی از آن ها ساخته می شود. در سالیان اخیر دانشمندان متوجه شده اند که بیماران مبتلا به اختلالات خونی ژنتیکی مانند آنمی سلول های داسی شکل یا تالاسمی و همچنین بیماری های اتوایمیون می توانند توسط پیوند سلول های بنیادی خونساز درمان شوند. اما جهت انجام موفقیت آمیز این پروسه و جایگیری کامل این سلول ها در مغز استخوان فرد گیرنده، ابتدا نیاز بر این است که قسمتی از سلول ها و سیستم ایمنی فرد گیرنده از بین برده شود که بوسیله شیمی درمانی، پرتو درمانی و یا هر دو انجام می گردد. این پروسه به قدری سخت و طاقت فرساست که تا زمانی که جان بیمار در خطر نباشد انجام این پروسه توصیه نمی شود و امروزه تنها افرادی که از این پروسه درمانی بهره می برند افراد مبتلا به سرطان های خونی مانند لوسمی و لفوم می باشند.

در این مطالعات نشان داده شد که مخلوطی از ۶ آنتی بادی خاص به طور ایمن و کارآمد باعث حذف چند نوع از سلول های خونی شد و اجازه داد که سلول های بنیادی خونساز دریافتی به تولید سلول های خونی و ایمنی بپردازند.

قدم بعدی آزمایش این پروسه در مدل های حیوانی بزرگ است و اگر زمانی این پروسه در انسان با موفقیت روبرو شد می توان آینده ای را تصور کرد که افرادی که نیازمند پیوند هستند ابتدا توسط یه پروسه ساده سلول های بنیادی خونساز که از سلول های بنیادی جنینی و در آزمایشگاه ساخته شده اند به بدن آن ها انتقال یافته و سپس بافت پیوندی ساخته شده در آزمایشگاه و توسط همان سلول های بنیادی جنینی را دریافت کنند بدون آنکه نیازی به داروهای سرکوب کننده ایمنی داشته باشند.

پست الکترونیک : soheil.rahmani.fard gmail.com
اقتباس از : Stanford Medicine News Center
تاریخ خبر: جون ۲۰۱۹

دفعات مشاهده: 121 بار   |   دفعات چاپ: 16 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر