دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
آدرس مرکز تحقیقات ایمونولوژی
جهت ارجاع در مقالات و سایر انتشارات

مرکز تحقیقات ایمونولوژی،
پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری های عفونی،
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.


Immunology Research Center,
Institute of Immunology and Infectious Diseases,
Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

نقش تغدیه در شکل گیری پروفایل میکروبی بدن نوزادان و تاثیر آن بر سیستم ایمنی و در نهایت استعداد ابتلا به بیماری آسم

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۴/۱۳ | 

چنانچه می دانیم بیماری آسم تحت تاثیر عوامل متعدد فردی و محیطی قرار دارد و بنابراین بدیهی است جهت انتخاب استراتژی مناسب برای کاهش ابتلا به آن بایستی شاخه های مختلف علمی دست به دست یکدیگر بدهند. در این میان مثلث تغذیه، سیستم ایمنی و microbiome (یا همان پروفایل میکروبی مقیم بدن افراد) از زمینه های جذاب و چند رشته ای است که نظر بسیاری محققین را به خود جلب کرده و نتایج مطالعات آن در مجلات با تاثیر علمی بالا در دنیا به چاپ رسیده است. دو تن از محققین فعال و معتبر در دانشگاه موناش استرالیا در غالب مقاله ای با عنوان با عنوان “The microbiome: toward preventing allergies and asthma by nutritional intervention “ که در مجله وزین Current Opinions in Immunology  در سال ۲۰۱۹ میلادی به چاپ رسیده به بررسی آخرین اطلاعات در خصوص رابطه بین micbriome بدن با تغذیه مادر و نوزاد و ارتباط آن با ابتلا به آسم پرداخته اند.

این محققین همچنین امکان انجام مداخله از طریق رژیم غذایی با هدف مقاوم سازی نوزادان به ابتلا به آسم در آینده را مورد بحث قرار داده اند. در واقع شاید بتوان گفت مراحل مختلفی در شکل گیری و استعداد ابتلای افراد به آسم نقش دارند که شروع آن حتی قبل از تولد نوزاد و با تغذیه مادر در دوره حاملگی آغاز می گردد. در این خصوص نشان داده شده رژیم غذایی حاوی ویتامین D۳ و همچنین مصرف شیر خام گاو در دوران حاملگی می تواند تا حد زیادی جلوی ابتلای کودکان به آسم را در آینده بگیرد هر چند که مکانیسم دقیق این پدیده هنوز بدرستی مشخص نیست. در ادامه و هنگام تولد نقش زایمان طبیعی (در مقابل سزارین) بدلیل انتقال باکتریهای مفید از طریق واژن به نوزاد نیز می تواند در کاهش ابتلا به آسم در آینده مفید باشد. در مرحله بعد تغذیه نوزاد با شیر مادر می تواند باعث اسیدی تر شدن محیط روده، آماده سازی محیط برای رشد باکتریهای رده بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوس و کاهش ابتلا به آسم در آینده کودکان شود.

یکی از نکات جالب بررسی شده در این مقاله اشاره به نتایج مطالعاتی است که تاثیر محیط زندگی روستایی در مقابل محیط زندگی شهری بر کاهش ابتلا به آسم را مورد بررسی قرار داده اند. در این خصوص وجود باکتریها و حتی قارچ های مختلف، متنوع و البته مفید در محیط زندگی روستایی کشاورزی سنتی (نه صنعتی با ابزار آلات) و همچنین افزایش میزان اندوتوکسین موجود مربوط به مایت های خانگی در این نوع زندگی در مقایسه با زندگی شهری می تواند نقش مهمی در شکل گیری microbiome مقاوم به آسم در کودکان روستایی داشته باشد.یکی دیگر از نکات جالب بررسی شده در این مقاله اشاره به مطالعاتی است که نقش مهم شکل گیری رژیم غذایی در یکسال ابتدایی تولد را در استعداد ابتلا به آسم کودکان در آینده مورد بررسی قرار داده اند.

بر اساس این مطالعات، استفاده از رژیم غنی از فیبرگیاهی و دارای چربی پایین قبل از پایان یکسالگی می تواند تاثیر مثبتی در کاهش ابتلا به آسم داشته باشد. بر اساس مطالعات انجام شده در مدل های موشی، فیبرهای گیاهی از مکانیسم های هیدرولیزی موجود در معده فرار کرده و در روده تحت پروسه تخمیر می توانند اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (Short Chain Fatty Acids) را تولید نمایند. این اسیدهای چرب در ادامه وارد گردش خون نوزاد شده و می توانند باعث کاهش فعالسازی سلولهای دندریتیک و همچنین افزایش تولید و عملکرد سلولهای T تنظیم گر (Regulatory T Cells) شوند که در نهایت منجر به کاهش آسیب های ناشی از پاسخ های Th۲ و در نتیجه آسم می گردد. همچنین نشان داده شده این اسیدهای چرب زنجیره کوتاه باعث کاهش تولید پیش سازهای سلولهای دندریتیک و ماکروفاژی می شوند که وارد ریه می گردند. بعلاوه، سلولهای دندریتیک و ماکروفاژ تولید شده در این شرایط قدرت فاگوسیتوز کمتری داشته و توانایی کمتری در فعال سازی سلولهای Th۲ دارند.

در نهایت نویسندگان مقاله به این نکته مهم اشاره می کنند که رابطه غیرقابل انکاری که بین تغذیه، microbiome و ابتلا به آسم وجود دارد، احتمال رسیدن به رژیم های مکمل برای مادر و نوزاد (به خصوص در سال اول زندگی) جهت کاهش احتمال ابتلا به آسم (به خصوص در نوزادان دارای پیش زمینه ژنتیکی) را قوت می بخشد. اما بدلیل تفاوت های فردی و ژنتیکی که بین افراد (هم مادر و هم نوزاد) وجود دارد انجام بررسی های دقیق تر با روش های جدید از جمله روش های Sequencing، مراجعه به پایگاه های داده های مربوط به Sequence  های میکروبی، و همچنین مطالعات متابولومیکس کمک خواهد کرد تا بطور دقیق در آینده بتوانیم بر اساس پیش زمینه های ژنتیکی افراد با انجام مداخلات وابسته به هر فرد در شکل گیری مفید microbiome بدن نوزادان تاثیر مثبت گذاشته و از احتمال ابتلا آنها به آسم و آلرژی در آینده بکاهیم. مطالعه جزییات این مقالات به تمام محققین علاقه مند به حوضه آسم و آلرژی و رابطه آن به microbiome و سیستم ایمنی و همچنین تاثیر تغذیه در این میان توصیه می گردد.


دکتر شهره نیکو

دکتری تخصصی ایمونولوژی
 niko.sh iums.ac.ir

تاریخ خبر: می ۲۰۱۹
منبع:
۱. Perdijk O, Marsland BJ. The microbiome: toward preventing allergies and asthma by nutritional intervention. Current opinion in immunology. ۲۰۱۹ Oct ۱;۶۰:۱۰-۸.



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 120 بار   |   دفعات چاپ: 14 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر