داروهای تسکین دهنده و محافظت کننده معده می توانند منشاء ایجاد آلرژی ها باشند

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۵/۱۶ |

داروهای مسکن و محافظ کننده معده به صورت وسیع الطیفی مورد استفاده قرار می گیرند. به تازگی، در مطالعه ای که در دانشگاه وین اتریش انجام شده نشان داده شده که استفاده از داروهای محافظ معده (به خصوص آن دسته از این داروها که با نام مهار کننده های پمپ پروتون یا Proton Pump Inhibitors: PPI شناخته می شوند) منتهی به تجویز داروهای ضد آلرژی در آینده می شوند. این تحقیق که در جمعیت بزرگی انجام گرفته است موید مطالعات اپیدمیولوژیک و آزمایشگاهی انجام شده در گذشته است که نشان داده بودند داروهای محافظ معده می توانند باعث تشدید و یا حتی شروع آلرژی ها شوند. نتایج این مطالعه در مجله معتبر “Nature Communications” به چاپ رسیده است.

مهار کننده های اسید معده تولید اسید را کاهش می دهند، رفلاکس معده را کاهش می دهند و به بهبود آسیب های وارد شده به مخاط معده کمک می کنند.این داروها به طور رایج در کنار داروهای دیگر برای جلوگیری از مشکلات معده و ایجاد گاز در معده مورد استفاده قرار می گیرند. بعلاوه، این داروها در مواردی که بدلیل وجود استرس در افراد رفلاکس ایجاد می شود مورد استفاده قرار می گیرند. در سال ۲۰۱۳، شرکت های بیمه در اتریش مبالغ مربوط به حداقل یک بسته از داروهای PPI را برای ۱،۵۴۰،۵۰۵ پرداخت کردند.

طی این مطالعه کشوری که بوسیله دانشگاه MedUni در وین انجام شد مشخص شد که رابطه ای معنادار وجود دارد بین مصرف داروهای محافظ معده، بخصوص آنهایی که از دسته PPI هستند، و مصرف داروهای ضد آلرژی در آینده. این مطالعه نسخه های پزشکی ضد آلرژی (آنتی هیستامین ها، ایمونوتراپی ها) را که برای افرادی تجویز شده بود که قبلا در سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ از داروهای محافظت کننده معده استفاده کرده بودند مورد بررسی قرار داد. داده های این مطالعه کمی در وحله نخست توسط تمام شرکت های بیمه تامین اجتماعی اتریش فراهم گردید. ارتباط مشاهده شد واقعا تکان دهنده بود، طبق توضیحی که نویسنده اول مقاله می دهد: " افرادی که داروهای محافظت کننده معده مانند PPI ها را دریافت می کنند به میزان دو یا حتی سه برابر ریسک بیشتری دارند به ابتلا به آلرژی های نیازمند درمان های دارویی".

اسید معده نقش مهمی را در عملکرد لوله گوارش ایفا می نماید. آنزیم هایی که عملکردشان بستگی به شرایط اسیدی دارند مسئول تجزیه پروتئین های موجود در غذا و هضم بیشتر آن می باشند. همچنین، اسید معده به عنوان سدی در مقابل رشد باکتری و سایر پاتوژن ها عمل می کند. چنانچه این عملکردها به خاطر مهار تولید اسید معده کاهش پیدا کنند، آلرژن ها به صورت دست پردازش نشده و هضم نشده راهشان را به معده پیدا می کنند. این موضوع می تواند باعث شروع آلرژی ها یا بدتر شدن نشانه های بیماری در افرادی شوند که از قبل دچار آلرژی بوده اند.

محقق مسئول این تحقیق Erika Jensen-Jarolim در خصوص استفاده کنترل نشده از این داروها هشدار داده است: " داروهایی که با نام محافظت کننده های معده شناخته می شوند نبایستی برای دوره زمانی بیش از آنچه مورد نیاز است مورد استفاده قرار گیرند. این داروها جلوی هضم پروتئین ها را می گیرند، باعث تغییر در پروفایل میکروب های مفید    (microbiome) دستگاه معده-روده ای می شوند و ریسک ابتلا به واکنش های آلرژیک را افزایش می دهند. لذا، به محض آنکه این داروها عملکرد مورد نظر پزشک را انجام دادند، باید در کوتاهترین زمان ممکن مصرفشان متوقف گردد".

بعلاوه، مهارکننده های اسید معده فقط علائم را درمان می کنند و علت اصلی شکایت مریض را از بین نمی برند. "بنابراین دکتر هایی که این داروها را تجویز می کنند باید سعی کنند دوره مصرف را به کوتاهترین میزان ممکن برسانند. لذا، در مواردی که این داروها برای درمان علائم مربوط به استرس مانند رفلاکس معده مورد استفاده قرار می گیرند، بهتر است به جای استفاده از دارو از تغییر سبک زندگی یا برقراری تعادل بین کار و زندگی افراد استفاده شود"به نقل از Jensen-Jarolim.

دکتر شهره نیکو

دکتری تخصصی ایمونولوژی
 niko.sh iums.ac.ir

تاریخ خبر: جولای ۲۰۱۹