امیدی تازه برای از بین بردن کامل نوعی از سرطان خون

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۷/۲۹ |

لوسمی مزمن مغز استخوان (CML) یکی از اعضای خانواده لوسمی هاست که بیش از ۱۰% از کل موارد لوسمی را CML تشکیل می دهد.
در دهه های گذشته نرخ بقا برای CML از زمان تشخیص ۳-۵ سال بود اما داروهای جدید مانند ایماتینیب (imatinib) نرخ بقای این دسته از بیماران را بصورت بسیار چشمگیری افزایش دادند بطوریکه نرخ بقای ۵ ساله این بیماری براساس مطالعات اخیر بیش از ۹۰% گزارش شده است.

با تمام این تفاصیل، واقعیت این است که در صورت توقف استفاده از دارو، احتمال بسیار زیادی جهت بازگشت سرطان در بیماران وجود دارد و همچنین حتی در مواردی باوجود استفاده از دارو سرطان دوباره عود نموده است. داروی imatinib جهش ژنی ای که عامل بوجود آمدن CML در سلول ها است را هدف قرار داده و به این صورت باعث کنترل بیماری می شود اما محققان متوجه شده اند حتی با وجود درمان با imatinib ، سلول های بنیادی CML همچنان زنده باقی می مانند و در صورت مهیا شدن شرایط باعث عد دوباره سرطان می گردند.

نحوه ی زنده ماندن و تکثیر سلول های بنیادی CML بر پایه پروتئینی است بنام پلئوتروفین (pleiotrophin). این پروتئین در شرایط طبیعی در مغز استخوان ساخته شده و رشد طبیعی سلول های بنیادی مغز استخوان را ساپورت کرده و همچنین باعث می شود سلول های بنیادی شرایط استرس احتمالی را سریعتر پشت سر گذارند. محققان متوجه شدند که سلول های بنیادی CML بیش از ۱۰۰ برابر سلول های بنیادی خون طبیعی دارای pleiotrophin بودند و حتی می توانستند خود pleiotrophin تولید کنند که باعث زنده ماندن و رشد آن ها شده بود. جالب این است که سلول های طبیعی می توانند بدون pleiotrophin رشد و نمو پیدا کنند اما سلول های بنیادی CML برای زنده ماندن نیازمند pleiotrophin هستند و بدون آن مدت زیادی دوام نخواهند آورد.

بنابراین محققین براساس اطلاعات بدست آمده از تحقیقات بعمل آمده نبا طراحی آنتی بادی ضد این پروتئین به همراه استفاده از داروی imatinib شاهد از بین رفتن کامل سرطان CML در مدل های موشی شدند. محققان این مطالعه در حال حاضر در حال شبیه تر کردن هرچه بیشتر این آنتی بادی به آنتی بادی های موجود در بدن هستند تا از مقابله بدن با دارو جلوگیری کنند وبتوانند در آینده نزدیک آزمایشات انسانی این دارو را نیز شروع کنند.

اقتباس از : MedicalXpress
تاریخ خبر: اکتوبر ۲۰۱۹

دفعات مشاهده: 57 بار   |   دفعات چاپ: 3 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر