اپی ژنتیک و تنظیم تمایز سلول‌های T helper

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۷/۲۹ |

ویژگی های یک سلول به طور عمده، به الگوی بیان ژنی آن بستگی دارد. در سلول های یوکاریوتی، الگوی بیان ژن حتی در غیاب عامل القایی پایدار باقی مانده و ثابت می ماند. فرایندی که بدون تغییر در توالی نوکلئوتید های یک ژن، نحوه بروز ژن را تغییر می دهد را، اپی ژنتیک می نامند.

مکانیسم های اپی ژنتیکی، تمام فرایندهای بیولوژیکی بدن موجودات را از زمان شکل گیری تا مرگ تنظیم می کند. به عنوان مثال می توان به تنظیم فرایندهای شکل گیری گامت ها، شکل گیری جنین، تمایز و رشد و نمو سلولی اشاره کرد.

کلیدی ترین عوامل در تغییرات اپی ژنتیکی مربوط به تغییرات در عوامل تغییر دهنده ی آرایش کرماتین، عوامل تغییر دهنده هیستون ها، متیلاسیون DNA، فعالیت RNAهای غیر کد کننده (که مهمترین آنهاmiRNA وsiRNA هستند)، می باشد که فرایند رونویسی را تحت تاثیر قرار می دهد.

انواع پروتیین های هیستونی شاملH۴,H۳,H۲B,H۲A, H۱ بصورت اکتامر می باشند و سبب فشردا سازی DNA کروموزومی می شوند. دم های هیستونی می توانند دچار تغییرات پس از ترجمه مانند استیلاسیون، متیلاسیون و فسفریلاسیون شوند.

هیستون ها که DNA را درون کروماتین احاطه کرده اند در ناحیه دم انتهایی N خود دچار تغییرات پس از رونویسی مثل استیلاسیون، متیلاسیون،ADPریبوزیلاسیون، فسفریلاسیون و مهمترین آنها استیلاسیون می شوند. فاکتور های فعال کننده رونویسی به طور همزمان با استیله شدن لیزین هیستون ها فعال می شوند، در حالی که فاکتور های سرکوب کننده رونویسی با داستیله شدن هیستون ها شروع به کار می کنند.

مهم ترین تغییر کوالانت DNA مربوط به متیلاسیونDNA در دی نوکلئوتید CpG است که در ارتباط با خاموش شدن ژن ها است و اغلب در مناطق غنی از CpG رخ می دهد.
منشا میکرو RNA مربوط به ساختار های کوتاه سنجاق سری می باشد که توالی های شبیه خودش را مورد هدف قرار داده و سبب سرکوب فرایند ترجمه می شود. میکرو RNAها از طریق جفت شدن ناکامل فقط با ۶ یا ۸ نوکلئوتید با mRNA هدف فرایند ترجمه را متوقف می کنند و اگر جفت شدنشان به توالی هدف به صورت کامل باشد سبب می شوند که mRNAها تخریب شوند.

عالیت میکروRNAها توسط کمپلکس miRISC انجام می شود که این کمپلکس شامل miRNA،پروتئین های خانواده Argonaute (AGO) و پروتیین های خانواده GW۱۸۲ (دارای توالی های تکراری از اسید آمینه گلایسین و تریپتوفان هستند) که مجموع این کمپلکس پروتئینی و mRNA در P bodies حضور دارند و تنظیم بیان پروتیین ها را بر عهده دارند.

siRNA از RNAهای دو رشته ای به وجود می آیند که توالی های هومولوگی را در جایگاه های ژنی یکسان مورد هدف قرار می دهند و با تخریب جایگاه سبب خاموش شدن ژن می شوند. در فرایند تولید میکروRNA دو آنزیم دخالت دارد: آنزیم Drosha که مسئول تولید میکرو RNA اولیه در هسته است و پس از خارج شدن از هسته آنزیم DicerI تولید میکروRNA بالغ می کند. ولی در فرایند تولید siRNAها فقط به آنزیم DicerI نیاز است.

هاله عبدلی
دانشجوی دکترای تخصصی ایمونولوژی
منبع : ImmunologyToday
پست الکترونیک : haleh.abdoli gmail.com