به روزرسانی: 1399/12/11

روز: سه شنبه مورخ 12 اسفند 1399

نقش ملاتونین در عفونت ویروسی COVID ۱۹

| تاریخ ارسال: 1399/5/19 |
ملاتونین به طور کلاسیک با ترشح شبانه از غده پینه آل در ارتباط است و تاثیر آن بر روی ریتم سیرکادین(circadian) مدتهاست که شناخته شده است. ملاتونین با فعال کردن سیگنالهای داخل سلولی و فاکتورهای نسخه برداری در تنظیم فعالیتهای التهابی نقش دارد. ملاتونین همچنین یک فاکتور آنتی اکسیدان و ضدالتهابی می باشد که خیلی از تاثیراتش را از طریق تعدیل عملکرد میتوکندری اعمال می کند. ملاتونین از تریپتوفان و تبدیل آن به سروتونین مشتق می شود.

شواهد بسیاری وجود دارد که تنظیم مسیرهای ملاتونرژیک هم در سطح پینه آل و هم سیستمیک یکی از راه های مهمی است که ویروس ها از آن طریق کنترل عملکرد سلولها را بدست می گیرند. از آنجائیکه که ملاتونین نقشی مهار کننده/کنترلی در مهاجرت نوتروفیل ها به محل التهاب دارد، کاهش سطح ملاتونین در نتیجه عفونت ویروسی خود باعث مهاجرت کنترل نشده نوتروفیل ها به محل التهاب و در نتیجه شروع طوفان سایتوکاینی و بر هم خوردن تنظیم عملکرد سایر سلولهای ایمنی می شود. عفونت ویروسی و طوفان سایتوکاینی همچنین نفوذ پذیری روده و dysbiosis را افزایش داده و بنابراین تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه (short chain fatty acids) ، بوتیرات و LPS را افزایش می دهد. تغییرات سطح بوتیرات  و LPS می تواند تکثیر ویروس را افزایش داده و علایم بیماری را شدیدتر کند.

تاثیر ریتم سیرکادین بدنبال واکسیناسیون آنفولانزا دیده شده است. در این خصوص نشان داده شده اینکه واکسیناسیون در چه زمانی از شبانه روز انجام گیرد روی پاسخ لنفوسیتهای B مخصوصا در افراد مسن تاثیر دارد. ژن سیرکادین با نام Bmal-۱ یک مهار کننده مهم ویروس هرپس سیمپلکس و آنفولانزا می باشد. تاثیرات ملاتونین شامل القاء Bmal-۱ از طریق تاثیر روی ریتم سیرکادین باعث تنظیم متابولیسم میتوکندریایی می شود. اهمیت این پروسه در مطالعات انسانی روی عفونتهای آنفولانزای شدید مشخص شده است و با میزان مرگ و میر بیماران در ارتباط می باشد.

آنفولانزای حاد و COVID ۱۹ که باعث آغاز طوفان سایتوکاینی و افزایش سایتوکاینهای التهابی می شوند باعث سرکوب تولید ملاتونین از غده پینه آل می گردند. از مهمترین دلایل نقص عملکرد ارگانها که در عفونت های ویروسی مانند COVID ۱۹ دیده می شود بهم خوردن متابولیسم میتوکندریایی و کاهش سطح ملاتونین می باشد.
بنابراین آیا ملاتونین می تواند در کاهش علایم و میزان مرگ و میر عفونت COVID ۱۹ موثر باشد؟

با درنظر گرفتن داده های Preclinical به نظر میرسد که دوز ۵۰۰  میلی گرم ملاتونین بتواند طوفان سایتوکاینی را مهار کند. این دوز براحتی در انسانها تحمل می شود ولی سوال دوم آن است که آیا این دوز در بیماران COVID ۱۹ هم تحمل می شود ؟
مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز هست ولی از آنجاییکه ملاتونین دردسترس، ارزان و بی خطر می باشد و همچنین از طریق مسیری فیزیولوژیک عمل می کند می تواند کاندید مناسبی برای درمان COVID ۱۹  باشد.
شهره نیکو
دکترای ایمونولوژی
منبع:
Anderson G, Reiter RJ. Melatonin: Roles in influenza, Covid-۱۹, and other viral infections. Rev Med Virol. ۲۰۲۰;۳۰:e۲۱۰۹. https://doi.org/۱۰.۱۰۰۲/rmv.۲۱۰۹

دفعات مشاهده: 4285 بار   |   دفعات چاپ: 34 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر