دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
آدرس مرکز تحقیقات ایمونولوژی
جهت ارجاع در مقالات و سایر انتشارات

مرکز تحقیقات ایمونولوژی،
پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری های عفونی،
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.


Immunology Research Center,
Institute of Immunology and Infectious Diseases,
Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

نمایش آمار بازدیدهای زیربخش : 537155
بازدیدهای ۲۴ ساعت گذشته: 167502
بازدیدهای روز جاری: 167502
کاربران حاضر در پایگاه: 1
به روزرسانی: 1399/12/11

روز: سه شنبه مورخ 12 اسفند 1399

08:45 = ساعت فعلی سرور

شیر و سلامتی ؟

 | تاریخ ارسال: 1399/8/18 | 
به تازگی در ژورنال معتبر new england journal of medicine  مقاله ای توسط آقای دکتر Willett استاد تغذیه دانشگاه هاروارد به چاپ رسیده است که به بررسی نقش لبنیات در سلامتی پرداخته و جنبه های جدیدی از تاثیر لبنیات بر سلامتی را مورد بررسی قرار داده که قسمتی از آن در این خبر آورده شده است و قسمتهای بعدی در خبرهای آتی آورده خواهد شد.
شیر و ترکیبات آن مدتهاست که در رژیم غذایی ما مورد استفاده قرار می گیرند و استفاده روزانه از شیر برای دریافت کلسیم و کاهش ریسک شکستگی استخوان توصیه می شود ولی هنوز مدارک علمی کافی در این رابطه وجود ندارد بنابراین استفاده روزانه از این محصولات باید با احتیاط بیشتری صورت گیرد.
از آنجاییکه عملکرد طبیعی شیر تغذیه و رشد سریع نوزاد می باشد، شیر حاوی تمام مواد مغذی و همچنین هورمونهای آنابولیک می باشد. برای افزایش تولید شیر ، گاوها طوری اصلاح شده اند که مقدار بالایی از فاکتور رشد شبه انسولین ۱ (IGF-۱) را تولید کنند و همچنین اکثر اوقات حامله باشند درنتیجه مقادیر بالایی از پروجستین، استروژن و سایر هورمونها در شیر وجود دارد.
پروسه کردن شیر و پاستوریزه کردن آن هم اگرچه باعث کاهش انتقال بروسلوز و توبرکلوس می شود ولی باعث تغیراتی در ساختار پروتئین و آنتی ژنهای شیر می شود که می توانند برای سلامتی مشکل ساز باشند.
اگر تغذیه با شیرمادر امکانپذیر نباشد شیرگاو می تواند جایگزین مهمی در تغذیه نوزاد باشد. به هر حال رشد طبیعی کودک بدون استفاده از شیرگاو هم در صورت تغذیه مناسب امکانپذیر می باشد.
تغذیه با شیر گاو به خاطر اسید آمینه های اختصاصی و هورمونهای آنابولیک باعث رشد سریع کودک و افزایش قد می شود. مصرف اسید آمینه های شاخه دار ماند لوسین، ایزولوسین و والین بوسیله انسان باعث افزایش مقادیر پلاسمایی IGF-۱ می شود که درنتیجه باعث فعال شدن مسیر mTOR ، تکثیر سلولی و مهار آپوپتوز می شود. به هر حال نتایج این افزایش سریع رشد و قد مشخص نیست ولی تحقیقات ارتباط بلندی قد را با کاهش ریسک بیماریهای قلبی و افزایش ریسک تعدادی از سرطانها، شکستگی لگن و آمبولی ریه نشان داده اند.
 
شیر و ریسک شکستگی لگن:
یکی از دلایل مصرف شیر دریافت کلسیم و سلامت استخوانها ذکر می شود ولی برعکس دیده شده در کشورهایی با مصرف بالای شیر و کلسیم میزان شکستگی لگن بیشتر است. اگرچه این ارتباط می تواند به عوامل دیگری مانند مقدار ویتامین دی یا نژاد بستگی داشته باشد ولی مصرف کم لبنیات به طور واضحی با کاهش میزان شکستگی لگن مرتبط می باشد.
اساس توصیه های ایالت متحده برای مصرف شیر از مطالعاتی بدست آمده که تعادل مصرف و دفع کلسیم را فقط در ۱۵۵ نفر بررسی کرده اند و نشان دادند که میزان مصرف مورد نیاز برای حفظ تعادل کلسیم ۷۴۱ میلی گرم در روز می باشد. علاوه بر کم بودن نمونه، این مطالعات دارای محدودیت های جدی شامل مدت زمان کوتاه (۲ تا ۳ هفته) و عادت مصرف زیاد کلسیم می باشد.
در مقابل یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف ۲۰۰ میلی گرم در روز برای حفظ تعادل کلسیم در مردان پرویی که مصرف کلسیم در آنها پایین است کفایت می کند. این یافته ها نشان دهنده توانایی بدن در افزایش میزان جذب کلسیم در مواقعی است که میزان کلسیم غذایی پایین می باشد.
 در یک مطالعه متا آنالیز نشان داده شد میزان مصرف کلسیم کمتر از ۵۵۵ میلی گرم در روز تا بیشتر از ۱۱۰۰ میلی گرم در روز با ریسک شکستگی لگن ارتباطی ندارد. مطالعه دیگری هم نشان داده است مصرف شیر و لبنیات با ریسک شکستگی لگن در زنان و مردان ارتباطی ندارد. مطالعات در این زمینه ضد و نقیض هستند ولی بطور کلی مطالعات مصرف بالای شیر و کلسیم را برای جلوگیری از شکستگی لگن حمایت نمی کنند.
تخمین میزان مصرف شیر برای کودکان پیچیده تر است. در ایالات متحده برای بچه های ۴-۸ سال ۱۰۰۰ میلی گرم در روز تجویز می شود ولی در انگلستان این مقدار بین ۴۵۰-۵۵۰ میلی گرم در روز درنظر گرفته شده است.
در کودکان ۴-۸ سال مصرف کلسیم با چگالی استخوانی آنها ارتباط ندارد ولی مطالعات هم در بزرگسالان و کودکان حاکی از این است که افزایش کمی که در میزان چگالی استخوانها دیده می شود ناپایدار است و بعد از قطع مصرف کلسیم از بین میرود. بنابراین هیچ مدرکی دال بر مصرف بالای کلسیم در بچگی برای ایجاد ذخیره در بزرگسالی وجود ندارد.
میزان مصرف بالای شیر در بزرگسالان و ارتباط آن با شکستگی لگن در دو مطالعه کوهورت بزرگ بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در مردان مصرف شیر در بزرگسالی با افزایش ۹ درصدی ریسک شکستگی لگن همراه است ولی در زنان هیچ ارتباط معنی داری در رابطه با شکستگی لگن دیده نشد. بنابراین اطلاعات موجود استفاده از شیر در بزرگسالی را برای جلوگیری از شکستگی لگن و استخوانها تأیید نمی کند.
 
تهیه و تدوین:
دکتر شهره نیکو
دکترای ایمونولوژی پزشکی
منبع:

Milk and Health, N Engl J Med ۲۰۲۰; ۳۸۲:۶۴۴-۶۵۴
DOI: ۱۰.۱۰۵۶/NEJMra۱۹۰۳۵۴۷



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 1785 بار   |   دفعات چاپ: 17 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر