به روزرسانی: 1399/12/5

روز: جمعه مورخ 8 اسفند 1399

تاثیر شرایط محیطی که کودک در آن رشد می کند بر خطر ابتلا به سرطان در بزرگسالی

| تاریخ ارسال: 1399/11/1 |
درباره تاثیر عوامل محیطی در ابتدای زندگی (دوران جنینی و کودکی) در ایجاد سرطان در بزرگسالی اطلاعات کمی وجود دارد. در این مقاله در مورد تاثیر استفاده از تنباکو و چاقی و اضافه وزن در اوایل زندگی در ایجاد سرطان در بزرگسالی صحبت می شود و در مقاله بعدی نقش رژِم غذایی و تحرک فیزیکی و ورزش مورد بحث قرار می گیرد.

تنباکو:
۹۰ درصد از افراد سیگاری اولین تجربه کشیدن سیگار را قبل از ۱۸ سالگی دارند که فاکتور مهمی در خطر ابتلا به سرطان ریه در بزرگسالی محسوب می شود. سیگار کشیدن همچنین با ریسک کمتر خطر ابتلا به سرطان کلورکتال را در آینده افزایش می دهد. سیگار کشیدن مادر در دوران حاملگی می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را در دختر او در آینده افزایش دهد. سیگار کشیدن والدین می تواند با ایجاد تغییرات در عملکرد ریه و سیستم ایمنی ریسک سرطان ریه را در فرزندان افزایش دهد. مطالعات همچنین بیانگر این نکته هستند که مواجه با سیگار در دوران حاملگی می تواند ریسک سرطان خون رادر بچه ها افزایش دهد. مطالعات همچنین ارتباط بین سیگار کشیدن مادر با ریسک چاقی و سندرم متابولیک در نوزادان را نیز نشان می دهد. مواجه جنین با دود سیگار همچنین می تواند از طریق تغییر در هورمونهای رشد باعث بلوغ زودرس و درنتیجه افزایش ابتلا به سرطانهای وابسته به هورمون مانند سرطان تخمدان و پستان در فرزندان در بزرگسالی شود.

چاقی و اضافه وزن:
تقریبا یک سوم از بچه ها چاق هستند و مشکل اضافه وزن دارند که این مسئله آنها را مستعد بیماریهای مزمن و سرطان در آینده خواهد کرد.
چاقی در دوران بلوغ که همزمان با رشد پستانها در دختران است می تواند ریسک سرطان پستان را در بزرگسالی در آنها افزایش دهد.مطالعات همچنین نشان داده اند که افزایش وزن در حدود ۱۸ سالگی و نوجوانی می تواند ریسک سرطان اندومتر و کلورکتال را افزایش دهد. مطالعه دیگری نشان داده است که چاقی و اضافه وزن در فاصله زمانی ۱۸-۲۱ سالگی می تواند باعث افزایش میزان مرگ و میر سرطان پانکراس در افراد شود.
یک مطالعه در دانمارک نشان داده است که بین اضافه وزن در کودکی و خطر ابتلا به سرطانهای اندومتر ، کبد و تیروئید در بزرگسالی ارتباط معنی داری وجود دارد ولی چنین ارتباطی با سرطان پروستات وجود ندارد. چاقی و اضافه وزن مادر در دوران حاملگی می تواند باعث چاقی نوزاد شود و مطالعا نشان داده اند که وزن هنگام تولد نوزاد می تواند با خطر ابتلا به سرطان در آینده مرتبط باشد مثلا وزن بالای نوزاد در هنگام تولد با خطر ابتلا به سرطان پستان و کولون در آینده در ارتباط است.
بنابراین شناسایی عواملی که می تواند در ایجاد این بیماری مزمن نقش داشته باشند می تواند در جلوگیری از ایجاد بیماری در آینده و بهبود کیفیت زندگی نقش بسزایی داشته باشد.

منبع:
Early Life Exposures and Adult Cancer Risk. Epidemiologic Reviews, Volume ۳۹, Issue ۱, January ۲۰۱۷, Pages ۱۱–۲۷, https://doi.org/۱۰.۱۰۹۳/epirev/mxx۰۰۴

تهیه و تدوین:
دکتر شهره نیکو
دکترای ایمونولوژی پزشکی

دفعات مشاهده: 1013 بار   |   دفعات چاپ: 7 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر