نمایش آمار بازدیدهای زیربخش : 762071

روز: پنجشنبه مورخ 14 مرداد 1400

نقش کالپروتکتین در سرطان ریه

| تاریخ ارسال: 1400/3/17 |
مطالعات نشان داده اند که  سرطان با التهاب مزمن در ارتباط است. هم اکنون مشاهده شده است که التهاب pro-tumorigenic منجر به آسیب DNA می شود که می تواند خطر ابتلا به سرطان را آغاز و یا آن تقویت کند.
کالپروتکتین (CLP) یک مجموعه هترو دیمری متعلق به خانواده پروتئین S-۱۰۰ است که از دو پروتئین متصل به یون کلسیم تشکیل شده و دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی می باشد. کالپروتکتین تقریباً دو سوم محتوای نوتروفیل ها را شامل می شود اما ممکن است در سطوح مختلف در سلولهای مونوسیت، ماکروفاژها، سلولهای اپیتلیال و پلاکت ها نیز تشخیص داده شود.
کالکپروتکتین در سرطان القا شده با التهاب و التهاب ناشی از تومور مشارکت دارد؛ همچنین سطح بالایی از پروتئین های S۱۰۰A۸ / A۹ در سلولهای توموری و سرطانهای مختلف انسانی یافت شده است. نقش این پروتئین ها تجمع نوتوروفیلها و ایجاد التهاب با واسطه این سلولها میباشد. مطالعات نشان داده اند که S۱۰۰A۹ ها در سلولهای اپیتلیال مجاری تنفسی سالم وجود ندارد اما در پنوموسیتهای نوع II بسیار بیان می شود.
 نکته جالب اینجاست که بیان داخل سلولی کالکپروتکتین به واسطه سرکوب خصوصیات چسبندگی سلولهای سرطانی، از تهاجم سرطان می کاهد. در غلظتهای بالا ، S۱۰۰A۸ / A۹ در مسیر آپوپتوز تأثیری نمی گذارد در عوض از طریق تنظیم انتقال اپیتلیال-مزانشیمی و بالعکس در کاهش تهاجم و نفوذ سلولهای سرطانی نقش دارد.
 به طور کلی، شواهد موجود نشان می دهد که کالکپروتکتین نقش مهمی در از بین بردن میکروب ها به واسطه مهاجرت لکوسیت ها و ماکروفاژها در اوایل عفونت دارد. همچنین کالکپروتکتین به عنوان یک شاخص تشخیصی و پیش بینی کننده پیشنهاد شده است و به عنوان یک هدف درمانی امیدوار کننده نیز شناخته می شود.

با این حال کالکپروتکتین به عنوان یک پروموتر قوی در تهاجم و متاستاز نیز شناخته شده است. شواهدی مبنی بر عملکرد S۱۰۰A۸ / A۹ وجود دارد که به عنوان نشانه عمل کرده و سلولهای سرطانی به ارگان های خاصی حمله میکند که در پیشرفت متاستاتیک مفید است.
پیشنهاد شده است که کالکپروتئکتین سرمی در ترکیب با سایر بیومارکرها از جمله  sCD۲۶، متالوپروتئینازهای ماتریکس (MMPs) -۱ ، -۷ ، -۹ ، فاکتور رشد اپیدرم (EGF) ، قطعه سیتوکراتین ۱۹ (CYFRA ۲۱.۱ ) می تواند با حساسیت بالا، سرطان ریه را شناسایی کند.

تهیه کننده خبر: دکتر مریم عظیمی
دکترای تخصصی ایمونولوژی

منابع خبر:
  1. Wang S, Song R, Wang Z, Jing Z, Wang S, Ma J. S۱۰۰A۸/A۹ in Inflammation. Frontiers in immunology. ۲۰۱۸ Jun ۱۱;۹:۱۲۹۸.
  2. Blanco-Prieto S, Vazquez-Iglesias L, Rodriguez-Girondo M, Barcia-Castro L, Fernandez-Villar A, Botana-Rial MI, Rodríguez-Berrocal FJ, de la Cadena MP. Serum calprotectin, CD۲۶ and EGF to establish a panel for the diagnosis of lung cancer. PLoS One. ۲۰۱۵ May ۱۸;۱۰(۵):e۰۱۲۷۳۱۸.
  3. Shi H, Zuo Y, Yalavarthi S, Gockman K, Zuo M, Madison JA, Blair C, Woodward W, Lezak SP, Lugogo NL, Woods RJ. Neutrophil calprotectin identifies severe pulmonary disease in COVID‐۱۹. Journal of leukocyte biology. ۲۰۲۱ Jan;۱۰۹(۱):۶۷-۷۲.

دفعات مشاهده: 483 بار   |   دفعات چاپ: 14 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر