به روزرسانی: 1400/11/2

روز: پنجشنبه مورخ 7 بهمن 1400

آلودگی هوا می تواند خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد

| تاریخ ارسال: 1400/9/27 |
شیوع طیف بیماری اوتیسم (ASD) بطور فزاینده ای در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است. مطالعات نشان داده اند که فاکتورهای ژنتیکی نقش مهمی در ایجاد بیماری دارند ولی به هر حال فاکتورهای ژنتیکی به تنهایی کافی نیستند و نقش عوامل محیطی را نیز باید درنظر گرفت.

دایوکسین از جمله آلاینده های پایدار محیط زیست می باشد که از طریق پسماندهای صنعتی، آفت کشها و حشره کشها و سوزاندن زباله ها وارد محیط و چرخه غذایی افراد می شود.بیشترین آلودگی انسانها با دایوکسین از طریق خوردن چربیهای حیوانی، لبنیات، گوشت و ماهی می باشد. مکانیزم اثر دایوکسینها از طریق گیرنده ای به نام آریل هیدروکربن رسپتور (Ahr) است که در سیتوپلاسم اغلب سلولها بیان می شود.
مطالعاتی که در ارتباط با تاثیر دایوکسین و بیماری اوتیسم انجام گرفته است بیشتر در کشور ویتنام بوده که در جنگ ویتنام افراد با مقادیر بالایی از دایوکسین مواجه شدند بطوریکه بعد از سالها هنوز مقدار دایوکسین در شیر مادران ویتنامی بالا است. دایوکسین بعنوان یک آلاینده مختل کننده سیستم هورمونی باعث افزایش خطر ابتلا به اتیسم در کودکان ویتنامی شده است. انتقال دایوکسین به جنین در دوران حاملگی از طریق جفت و سپس از طریق شیر مادر صورت می گیرد. دایوکسین از طریق ایجاد اختلال در سیستم هورمونی ،تغییر در عملکرد و متابولیسم میتوکندریها و تولید اکسیداتیو استرسها می تواند زمینه ساز بیماری اتیسم شود.

در یک مطالعه ۹ ساله که در شانگهای چین انجام شد نشان داده شد که مواجه کودکان از بدو تولد تا ۳ سالگی با آلاینده های محیطی با PM۲.۵ که از اگزوز ماشینها و پسماند صنایع وارد محیط می شود ریسک بیماری اوتیسم را تا ۷۸% افزایش می دهد.این مطالعه که در ژورنال Environment international به چاپ رسیده است اثرات طولانی مدت مواجه با آلاینده های هوا را در کودکان مورد بررسی قرار می دهد.
اوتیسم یک بیماری کمپلکس است که علت آن هنوز بدرستی شناخته نشده است. مغز در حال تکامل کودکان به شدت به عوامل سمی در محیط حساس است و آلاینده ها می توانند عملکرد مغز و سیستم ایمنی آنها را تحت تاثیر قرار دهند. این تاثیرات می تواند ارتباطی که بین آلودگی هوا و اتیسم وجود دارد را توضیح دهد ولی مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز می باشد.
آلودگی هوا از مشکلات عمده جهانی است که طبق گزارش WHO باعث مرگ و میر ۲/۴ میلیون از انسانها در سال می شود. آلودگی محیطی در کشورهای پرجمعیت مانند چین و هند بیشترین میزان مرگ و میر را ایجاد می کند اما در استرالیا هم که جمعیت کمتری دارد آلودگی هوا ناشی از سوخت فسیلی و صنایع باعث مرگ ۳۰۰۰ کودک در سال می شود.
تاثیرات آلودگی هوا امروز کاملا به اثبات رسیده است بطوریکه حتی مواجه با مقادیر کم آلاینده ها می تواند باعث تولد زودرس، تاخیر در یادگیری و مشکلات عمده مانند بیماریهای قلبی عروقی شود.
 تهیه و تدوین:
شهره نیکو
دکترای ایمنی شناسی پزشکی

منبع خبر:

دفعات مشاهده: 544 بار   |   دفعات چاپ: 25 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر