به روزرسانی:

روز: چهارشنبه مورخ ۲ بهمن ۱۳۹۸

نقش باکتریهای لثه در ایجاد بیماری آلزایمر و بیماریهای دیگر

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۱۰/۱۵ |

محققان نتایج جدیدی را ارایه داده اند که چگونه باکتریهای لثه می توانند در ایجاد بیماری آلزایمر، آرتریت روماتویید و پنومونی دخیل باشند. آنها مدارکی دال بر وجود باکتریها در مغز بیماران آلزایمر پیدا کرده اند و با مطالعه روی موشها نشان داده اند که چطور باکتریها راه خود را از دهان به طرف مغز پیدا می کنند.

باکتری Porphyromonas gingivalis عامل ایجاد پریودنتیس می باشد. بهداشت دهان و دندان در طول زندگی بسیار مهم می باشد و افرادی که ریسک فاکتور ژنتیکی برای آلزایمر و آرتریت روماتویید دارند باید در جلوگیری از بیماریهای لثه کوشا باشند. محققان بافت مغز افراد سالم و بیماران آلزایمر را بررسی کرده اند و نشان داده اند که Porphyromonas gingivalis در مغز بیماران آلزایمر بیشتر است. همچنین DNA باکتری و توکسین آن هم در بافت مغز پیدا شده است.

شواهدی مبنی بر نقش این باکتری در بیماری خودایمن آرتریت روماتویید و پنومونی که یک بیماری التهابی ریه می باشد پیدا شده است. توکسن باکتری که حاوی آنزیمی است برای تهاجم باکتری می تواند هدف درمانی خوبی در جلوگیری از ایجاد بیماری باشد.
Porphyromonas gingivalis به طور معمول در سالهای نوجوانی در لثه ایجاد می شود و حدود یک نفر از هر ۵ نفر زیر سی سال به مقدار کم این باکتری را در لثه خود دارند. درحالیکه در بیشتر افراد مضر نمی باشد ولی اگر به مقدار زیاد رشد کند می تواند باعث تحریک سیستم ایمنی به ایجاد التهاب، قرمزی، تورم و خونریزی لثه شود. باکتریها می توانند از دهان به جریان خون نیز راه پیداکنند.

بهترین راه برای کنترل رشد این باکتری استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان و رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. افراد سیگاری و مسن در معرض ریسک بالاتری از عفونت می باشند. فاکتورهای ژنتیکی هم نقش مهمی بازی می کنند ولی مطالعات بیشتری در این زمینه احتیاج است.

دکتر شهره نیکو

دکتری تخصصی ایمونولوژی
 niko.sh iums.ac.ir
تاریخ : ژانویه ۲۰۱۹

منبع:
1. Dominy SS, Lynch C, Ermini F, Benedyk M, Marczyk A, Konradi A, Nguyen M, Haditsch U, Raha D, Griffin C, Holsinger LJ. Porphyromonas gingivalis in Alzheimer’s disease brains: Evidence for disease causation and treatment with small-molecule inhibitors. Science advances. 2019 Jan 1;5(1):eaau3333.

دفعات مشاهده: 395 بار   |   دفعات چاپ: 10 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر