مصاحبه روزنامه شرق با دکتر محمدعلی عصارهزادگان، رئیس مرکز تحقیقات ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص تنگی نفس بعد از باران در اهواز
8277.mp3
مصاحبه روزنامه شرق با دکتر محمدعلی عصارهزادگان، رئیس مرکز تحقیقات ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص تنگی نفس بعد از باران در اهواز
مصاحبه روزنامه شرق با دکتر محمد علی عصاره زادگان درباره تنگی نفس بعد از باران در اهواز!
شماره ۳۵۶۰ -۱۳۹۸ چهارشنبه ۸ آبان- صفحه ۱۳
اولین بارش پاییزی در خوزستان حدود ۵ هزار نفر را به دلیل تنگی نفس راهی مراکز درمانی کرد!
دست باران بر گلوی اهواز
صدرا محقق: اولین باران پاییزی باز هم در اهواز نفسگیر شد و روزهای دوشنبه و سهشنبه حدود پنج هزار نفر را که دچار تنگی نفس شدید شده بودند، راهی بیمارستان کرد. اولینبار پاییز سال ۹۲ بود که این پدید در خوزستان و اهواز خود را نشان داد و در اولین بارش حدود ۱۵ هزار نفر را مجبور کرد دست به دامن مراکز درمانی شوند. از آن موقع تا امسال متهمان مختلفی بهعنوان دلیل این اتفاق معرفی شدهاند، یکی از باران اسیدی میگفت و یکی آلودگیهای نفتی و صنعتی اهواز را عامل معرفی میکرد.
برخی از نقش گرد و غبارها که آن سالها بیشتر رخ میداد میگفتند و عدهای دیگر عوامل بیولوژیک و گیاهی مثل گردهافشانی برخی گیاهان و درختان سطح شهر اهواز را دلیل آن اعلام میکردند، بااینحال هنوز بهصورت قطعی مشخص نیست دلیل بروز این مشکل چیست؛ اما عامل هرچه بوده و هست هنوز در اهواز و خوزستان همزمان با اولین بارش پاییزی دستش را روی گلوی هزاران نفر از مردم این مناطق میگذارد و نفسشان را تنگ میکند.
درباره جدیدترین آمار مراجعهکنندگان به مراکز درمانی بهدلیل این مشکل که پس از بارش سیلآسای شب و روز دوشنبه این هفته اتفاق افتاد، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز از رقم چهارهزارو ۴۸۱ نفر خبر داد و گفت این تعداد از مردم اهواز در ۲۴ ساعت گذشته بهدلیل عارضه تنگی نفس به بیمارستان ها مراجعه کردهاند. فرهاد حمزهلویی افزود: «چهارهزارو ۳۲۱ نفر از آنها بهصورت سرپایی درمان شدند، ولی در این میان نیز ۱۶۰ نفر بستری شدند". پیش از این زمان هم البته چندصد نفر دیگر بههمیندلیل دچار مشکل شدند و در شهرهای دیگر خوزستان نیز گزارشهایی از بروز مشکل برای برخی اهالی منتشر شده است.
آنطورکه خبرگزاریهای محلی گزارش دادهاند در شش سال گذشته بیش از ۶۰ هزار خوزستانی پس از نخستین بارشهای پاییزه به مراکز درمانی خوزستان مراجعه کردند و امسال هم با وجود ادعاهای دانشگاه علوم پزشکی در مهار این پدیده، باز هم خوزستانیها دچار تنگی نفس شدند.
این در حالی است که در دو سال ابتدایی بروز این پدیده، از سوی مسئولان بلندپایه کشور و بهصورت مشخص دفتر ریاستجمهوری دستوری صادر شد که کسانی که به این دلایل مجبور به مراجعه به مراکز درمانی میشوند، باید درمانشان رایگان باشد؛ اما یکی از شهروندان اهوازی دراینباره به فارس اینطور گفت: «درمان رایگان بیماران تنفسی پس از بارش بارانهای آلوده فقط ادعای مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز است و در بیمارستانها هزینه درمان را از بیماران دریافت میکنند. برخی از شهروندان بهدلیل حملات تنفسی در بیمارستانها بستری شدند که موضوع کمبود تختهای بیمارستانی دوباره مشاهده شد؛ همچنین برخی از امکانات بیمارستانی مانند «ماسک نبولایزر» در بیمارستانها با کمبود مواجه است».
بروز این پدیده پاییزه و تنگی نفس اهالی اهواز ازآنرو میتواند خطرساز و هشداردهنده باشد که سه سال پیش بهدلیل همین پدیده که از آن با عنوان «آسم پس از توفان» یاد میشود، شش شهروند استرالیایی در شهر ملبورن جانشان را از دست دادند.
براساس آمارها نزدیک به ۶۰ تا ۷۰ درصد پوشش گیاهی اهواز مربوط به کنوکارپوس است و بههمیندلیل اقداماتی در راستای هرس این گیاه در ابتدای پاییز نیز هر سال انجام میشود؛ اما با توجه به اینکه تأثیر چندانی در بروز مشکل برای اهالی اهواز نداشت، به نظر میرسد باید این گیاه را از این لحاظ تبرئه کرد. یکی از کسانی که از همان سال ۹۲ درباره بروز این مشکل در اهواز و خوزستان فعالیت علمی و پژوهشی میکرد و پیش از این نیز «شرق» با او گفتوگو کرده بود، دکتر محمدعلی عصارهزادگان، متخصص ایمونولوژی و مولکولار آلرگولوژی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران و عضو بنیاد ملی نخبگان است.
او در واکنش به خبر مراجعه حدود پنج هزار نفر از اهالی اهواز بهدلیل همین پدیده به مراکز درمانی در توضیحاتی برای «شرق» درباره علتهای این مشکل و اینکه چرا هنوز بهصورت مشخص کشف و مهار نشده است، اینطور بیان کرد "پس از بیش از پنج سال از اولین پیگیریهای خود درباره عوامل بروز تنگی نفس بعد از باران پاییزی در شهر اهواز همچنان معتقد هستم که آلایندهای بیولوژیک یعنی اسپور قارچها و گیاهان بهخصوص گرده علفهای هرز که در تابستان و پاییز گردهافشانی میکنند عامل تنگی نفس و آسم بعد از باران در اهواز است. در سالهای گذشته مسئولان با تأکید بر اینکه گیاه کونوکارپوس عامل این تنگی نفس است شروع به هرس درختان سطح شهر که تعدادشان کم هم نیست، کردند. ایشان در آن موقع توصیههایی برای اطلاعرسانیهای بهموقع به مردم در جهت پیشگیری و کنترل این وضعیت کردند، شامل مراقبتهای محیطی و استفاده از داروهای ضد آلرژی، این مراقبتها در این سالها توانسته بود حجم مراجعات را به مراکز درمانی کاهش دهد".
از سال ۹۲ که نظریه آلایندههای بیولوژیک توسط دکتر عصارهزادگان برای اولین بار در روزنامه «شرق» مطرح و سه سال بعد توسط وزیر بهداشت وقت تأیید شد، مسئولان سعی کردند درخت کنوکارپوس را به عنوان تنها عامل بروز تنگی نفس بعد از باران معرفی کنند که این بار نیز دکتر عصارهزادگان نظری غیر از آن داشت! او تأکید میکند: «گرده کنوکارپوس آلرژیزاست اما با توجه به تراکم بسیار اندک آن در هوای تنفسی نمیتواند عامل اصلی تنگی نفس بعد از باران باشد و مجددا عامل اصلی را باید مجموعهای از عوامل به همراه تراکم بالای اسپور قارچها و گرده علفهای هرز دانست! پدیده تنگی نفس و آسم بعد از توفان یا باران پاییزی پدیده غیرمعمولی در ایران یا کشورهای دیگر نیست؛ در سالهای گذشته حتی در استرالیا و کویت این پدیده جان افرادی را گرفته است و میتوان گفت این پدیده به تنهایی میتواند به عنوان عامل اصلی معرفی شود اما باید زمینههای بروز آن را شناسایی کنیم".
دکتر عصارهزادگان در توضیح بیشتر با اشاره به تلاش مسئولان شهری در هرس درختان کونوکارپوس سطح شهر که پوشش گیاهی غالب شهر اهواز را تشکیل میدهد، گفت: "نباید کاهش تعداد مراجعان در دو یا سه سال گذشته را فقط به هرس درختان کنوکارپوس ارتباط داد و این مورد را به مسئولان نیز یادآوری کردهام". او عامل کاهش مراجعان را هوشیارشدن افراد حساس و استفاده پیشگیریکننده از داروهای ضد آلرژی و عدم تجمیع عوامل دیگر مانند وزش باد و رطوبت بالا و زمان بارش اولین باران پاییزی میداند. او با اشاره به شرایط آبوهوایی شهر اهواز که به عنوان شهری آلوده معرفی میشود و شرایط تنفسی مردم آن، گفت: «مردم اهواز چند سال است که با نخستین بارندگی های پاییزی دلهره بروز تنگی نفس و حملات آسم را دارند و این شرایط هنوز وجود دارد و میتواند با عدم تدبیر بموقع و غیرکارشناسانه سبب بروز مشکلی همانند سال ۹۲ شود که در یک شب ۱۳ هزار نفر در اثر بروز تنگی نفس به مراکز درمانی مراجعه کردند. در روزهای اخیر نیز با وجود هرس درختان کنوکارپوس مانند سالهای قبل میبینیم در دو یا سه روز گذشته حدود پنج هزار نفر از مردم با تنگی نفس به مراکز اورژانس مراجعه کردهاند که این خود تأییدی بر آن است که گرده کنوکارپوس نمیتواند عامل بروز این پدیده باشد!!".
:
کامنت