• 1400/04/26 - 05:35
  • - تعداد بازدید: 6413
  • - تعداد بازدید کنندگان: 6409
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

درمانهاي رايج اندومتريوز مي تواند باعث بدترشدن بيماري شود

304384.mp3 درمانهاي رايج اندومتريوز مي تواند باعث بدترشدن بيماري شود
مدتها اعتقاد بر اين بود که بهترين روش براي درمان اندومتريوز، بيماري التهابي مزمني که حدود ?? درصد از زنان را درگير مي کند، جراحي لاپاراسکوپي و برداشت بافت اندومتريوزي مي باشد ولي امروزه متخصصان به اين نتيجه رسيده اند که جراحي در بعضي از موارد نه تنها کمک کننده نيست بلکه باعث وخيم تر شدن بيماري مي شود و فقط ممکن است در زمان کوتاهي بعد از لاپاراسکوپي درد کاهش پيدا کند.
 



 


اندومتريوز به طور کلي سه فرم مشخص دارد: اندومتريوز سطحي، اندومتريوز عميق و کيست تخمداني يا اندومتريوما.
در حال حاضر پزشکان هر سه فرم بيماري را با جراحي درمان مي کنند اما شواهد نشان مي دهد که بهترين درمان بستگي به تيپ بيماري و ارگانهاي درگير دارد.
در نوع تخمداني که کيستهايي در تخمدان ايجاد مي شود و ترکيدن آنها درد و التهاب شديد ايجاد مي کند جراحي و برداشتن ضايعات اندومتريوزي اغلب به بيماران کمک کرده و درد آنها را کاهش مي دهد. اما ?? درصد از بيماران از نوع سطحي رنج مي برند که در اين بيماران به نظر مي رسد که جراحي نه تنها کمک نمي کند بلکه درد بيماران را نيز افزايش مي دهد.
از آنجاييکه مکانيزمهاي درد در انواع اندومتريوز با هم متفاوت است بايد روشهاي متفاوتي را براي تسکين درد در بيماران در نظر گرفت. جراحي ابزار مفيدي براي درمان اندومتريوز مي باشد ولي پزشک بايد با توجه به تيپ بيماري و شرايط بيمار تصميم بگيرد.
تحقيقات به طور فزاينده اي نشان مي دهد که بسياري از مبتلايان به اندومتريوز درجات بالايي از درد نوروپاتيک يا دردي را که از انتهاي عصب آسيب ديده ناشي مي شود، تجربه مي کنند.
تيم آکسفورد معتقد است که به احتمال زياد سه راه وجود دارد که مي تواند درد عصبي در بيماران اندومتريوز ايجاد کند. اولين مورد اين است که اعصاب اطراف ضايعات بيش از حد حساس مي شوند. دوم اينکه برخي از ضايعات باعث فشرده شدن اعصاب شده و در نتيجه باعث درد مي شوند. و سوم اينکه اعصاب مي توانند در طي جراحي مرتبط با اندومتريوز آسيب ببينند.
بيماراني که علائم آنها عمدتاً ناشي از درد نوروپاتيک است، کمتر از جراحي بهره مند مي شوند و حتي مي توانند درد بيشتري را پس از جراحي تجربه کنند.
نوع ديگري از دردي که ممکن است بيماران اندومتريوز تجربه کنند مربوط به سيستم عصبي مرکزي است. اين اتفاق زماني مي افتد که مغز براي مدت طولاني بدون تسکين درد را تجربه مي کند، سپس خود را براي ارسال سيگنال هاي درد شديد سازگار مي کند حتي اگر آسيب بافتي شديد نباشد. تمام تجربيات درد توسط مغز توليد مي شود، اما با اندومتريوز، سيستم عصبي مرکزي گاهي اوقات بيش از حد معمول سيگنال درد را به مغز ارسال مي کند، به خصوص اگر بيمار قبلاً علائم هشدار دهنده درد را ناديده گرفته باشد.
هرگز اضطراب زمينه اي بيمار باعث اندومتريوز نمي شود. اين بدين ترتيب است که در بيماراني که از دردي مزمن، غيرقابل توجيه و درمان نشده رنج مي برند، معمولاً در اثر آن درد دچار اضطراب يا افسردگي مي شوند.يک مغز مضطرب يا افسرده نسبت به تجربه درد حساس تر مي شود، به اين معني که شرايط رواني که بيمار از زندگي با اين بيماري ايجاد مي کند در واقع درد را بدتر مي کند.درد داشتن شما را تغيير مي دهد و بنابراين مغز مضطرب احتمالاً احساس درد بيشتري مي کند و بنابراين چرخه ادامه مي يابد.
اگر درد بيمار نوروپاتيک يا مزمن باشد، نه تنها جراحي جواب نمي دهد، بلکه جراحي هاي مکرر نيز باعث تشديد درد عصب و حساس شدن بدن مي شود.
تنها راه براي تعيين تيپ بيماري، جراحي لاپاراسکوپي است. اين به اين دليل است که اگرچه کيستهاي تخمدان در آزمايش هاي تصويربرداري مانند سونوگرافي قابل مشاهده است، اما در اين آزمايشات غربالگري احتمال تشخيص بيماري عمقي يا بيماري سطحي بسيار کم است. 
تجزيه و تحليل لاپاراسکوپي هاي تشخيصي به ما مي گويد که حدود ??? بيماران از اندومتريوز سطحي رنج مي برند. براي اين دسته از بيماران، يک مرحله غربالگري غير جراحي اولين گام براي تعيين روشهاي درماني بهتر است. 
متخصصان اندومتريوز در حال کار بر روي بهبود ابزارهاي تصويربرداري مانند سونوگرافي و تصويربرداري تشديد مغناطيسي يا MRI هستند، به اين اميد که در سال هاي آينده اين ابزارهاي غربالگري نسبت به اندومتريوز سطحي و عميق حساس تر شوند.
ما بايد راه هايي براي پيش بيني اينکه چه بيماراني احتمالاً به عمل جراحي پاسخ مي دهند و چه بيماراني به هيچ وجه به عمل جراحي پاسخ نمي دهند، پيدا کنيم.
يک رويکرد هدفمند براي غربالگري همچنين مي تواند يک برنامه درماني ويژه بيمار را فراهم کند. اين مي تواند شامل جراحي در مواردي باشد که احتمال بهبود علائم  وجود دارد يا در غير اين صورت ترکيبي از ساير درمان هاي موجود براي بيماري باشد. اينها شامل مسکن ها، مسکن هاي غيراستروئيدي مانند ايبوپروفن، درمان هاي هورموني مانند قرصهاي جلوگيري از بارداري و تزريق GnRH است که از نظر شيميايي يائسگي موقتي را در فرد مبتلا ايجاد مي کند.

تهيه و تدوين:
شهره نيکو
دکتراي ايمني شناسي

 
منبع خبر: 


  • گروه اخبار : اخبار علمي تخصصي
  • کد خبر : 304384
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings