شير و چاقي
شير و چاقي
304455.mp3
شير و چاقي
اگرچه شير بطور گسترده اي براي کنترل وزن توصيه شده است ولي در يک مطالعه متاآناليز نشان داده شد که شير هيچگونه تاثيري روي کاهش وزن بدن ندارد. در ميان مردان و زنان در سه مطالعه کوهورت مصرف شير و پنير تاثيري بر وزن آنها نداشت درحاليکه مصرف ماست با کم شدن وزن همراه بود. امروزه محصولات لبني تخميرشده مانند ماست مي توانند در جلوگيري از چاقي نقش داشته باشند و اين به خاطر تاثير آنها برروي مايکروبيوم روده است.
مطالعات در مورد مصرف شير در بچه ها و وزن گيري آنها کم و ضد ونقيض است. در يک مطالعه که ????? نوجوان براي مدت ? سال مورد بررسي قرار گرفتند مشخص شد که مصرف شير کم چرب باعث افزايش وزن مي شود ولي مصرف شير پرچرب چنين تاثيري نداشت. در يک مطالعه مشابه نيز نشان داده شد که مصرف شير پرچرب در مقايسه با شير کم چرب با کاهش BMI و کاهش ريسک چاقي در ارتباط است.در يک مطالعه که در مدارس انگلستان انجام شد به ??? دانش آموز مدارس ابتدايي همراه با ناهار شير داده مي شد و به گروه کنترل شير داده نمي شد. بعد از ?? ماه تغيير معني داري در وزن آنها ديده نشد ولي گروهي که شير دريافت کرده بودند بطور ميانگين افزايش قد بيشتري را نشان مي دادند.
بطورکلي نتايج تحقيقات نشان مي دهد که مصرف شير تاثير واضحي روي وزن گيري کودکان ندارد ولي مصرف شير کم چرب نسبت به پرچرب باعث افزايش وزن در کودکان مي شود. مصرف منظم ماست مي تواند در کاهش وزن نقش داشته باشد ولي مطالعات بيشتري در اين زمينه مورد نياز مي باشد.
فشارخون و بيماريهاي قلبي-عروقي
اصولا شير بدليل پتاسيم بالايي که دارد براي کاهش فشارخون توصيه مي شود. رژيم غذايي که براي کاهش فشارخون داده مي شود شامل لبنيات کم چرب مي باشد که باعث کاهش فشارخون مي شود ولي چون در اين رژيم غذايي سبزيجات و ميوه ها نيز وجود دارد نمي توان شير را بعنوان تنها عامل کاهش دهنده فشارخون درنظر گرفت.
در مطالعات انجام گرفته بيشتر مصرف شير با آبميوه هاي حاوي شکر يا کربوهيدراتهاي تصفيه شده مقايسه شده است که مفيد بوده است ولي اگرمصرف شير با مصرف مغزها و ميوه ها مقايسه مي شد ممکن بود نتايج متفاوت باشد.
براي بيماران قلبي استفاده از لبنيات کم چرب به خاطر چربي اشباع کمتر و درنتيجه کلسترول LDL پايين تر توصيه مي شود. جايگزين کردن چربيهاي اشباع با کربوهيدراتها که سالها بوسيله گايدلاينهاي غذايي توصيه مي شده است اگرچه باعث کاهش LDL مي شود ولي ميزان کلسترول HDL را نيز کاهش داده و باعث افزايش ميزان تري گليسريد و التهاب مي شود. درعوض جايگزين کردن چربيهاي اشباع با چربيهاي غيراشباع همان تاثير مفيد را بر روي کاهش کلسترول LDL دارد بدون اينکه عوارض جانبي ايجاد کند.
در يک مطالعه کوهورت آينده نگر ، نه شير کم چرب و نه شير کامل تاثيري بر روي شيوع و ميزان مرگ و مير بيماران قلبي و سکته نداشتند. در يک مطالعه کوهورت ديگر نشان داده شد که در زنان مصرف شير کم چرب يا پرچرب باعث کاهش ريسک بيماريهاي قلبي-عروقي در مقايسه با مصرف گوشت قرمز مي شود ولي در مقايسه با مصرف ماهي و مغزها باعث افزايش ريسک بيماريهاي قلبي مي شود.
در مقايسه با چربيهاي گياهي و غيراشباع، چربي لبنيات باعث افزايش ريسک بيماريهاي قلبي-عروقي مي شود ولي براي کساني که در کشورهاي فقير زندگي مي کنند که مصرف نشاسته در آنها بالاست مصرف مقدار متعادل لبنيات به خاطر کاهش لود گليسمي و تامين ارزش غذايي مي تواند باعث کاهش بيماريهاي قلبي-عروقي شود.
ديابت:
شير گاو بدليل واکنش متقاطعي که بين پروتئنهاي آن و سلولهاي جزاير پانکراس وجود دارد مي تواند در ايجاد ديابت نوع ? نقش داشته باشد. به هرحال بچه هايي که پروتئينهاي هيدروليز شده را به جاي شير گاو مصرف مي کردند بعد از ? سال اتوآنتي بادي کمتري نسبت به سلولهاي بتا پانکراس نداشتند و هنوز ارتباط بين مصرف شيرگاو و ريسک ديابت نوع ? نامشخص مانده است.
مصرف لبنيات با ريسک کمتر ابتلا به ديابت نوع ? در بعضي از مطالعات کوهورت آمده است ولي در يک مطالعه متاآناليز مصرف لبنيات ارتباط کمي با کاهش ريسک ديابت نوع ? داشته است. در يک مطالعه نيز نشان داده شد که آبميوه هاي حاوي شکر نسبت به شير ريسک ديابت نوع ? را افزايش مي دهند ولي قهوه نسبت به شير ريسک ديابت را کاهش مي دهد.
تهيه و تدوين:
دکتر شهره نيکو
دکتراي ايمونولوژي پزشکي
منبع:
Milk and Health, N Engl J Med ????; ???:???-???
DOI: ??.????/NEJMra???????
DOI: ??.????/NEJMra???????
: