• 1400/03/08 - 03:21
  • - تعداد بازدید: 19671
  • - تعداد بازدید کنندگان: 19664
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه

عارضه عدم تحمل هيستامين (حساسيت و آلرژي کاذب!)

304467.mp3 عارضه عدم تحمل هيستامين (حساسيت و آلرژي کاذب!)



به طور کلي  با توجه به شباهت علائم عارضه عدم تحمل هيستامين (حساسيت و آلرژي کاذب) با بيماري آلرژي غذايي و يا تنفسي، در بسياري از موارد تشخيص عدم تحمل هيستامين دشوار بوده و فقط بعد از رد احتمال وجود حساسيت و آلرژي در فرد و انجام آزمايش هاي اختصاصي، مي توان اين عارضه را شناسايي نمود.


هيستامين چيست؟

هيستامين يک ماده و واسطه شيميايي است که توسط سلول هاي مختلفي بويژه ماستوسيت ها در بدن سنتز مي شود و داراي عملکردهاي متعددي مي باشد. توليد و رها شدن هيستامين در بدن عامل اصلي بروز علائم حساسيت و آلرژي در انسان مي باشد. براي مطالعه بيشتر مکانيسم ايجاد حساسيت و آلرژي در انسان به نوشتار مکانيسم ايجاد حساسيت يا آلرژي به زبان ساده مراجعه نماييد.
 





شايان توجه است علائم  آلرژي هاي تنفسي مانند آبريزش، خارش و گرفتگي بيني، عطسه، تورم و خارش گلو، خارش چشم و يا در بيماري آلرژي غذايي خارش، تورم  و سوزش دهان و گلو و يا اسهال، همه از عوارض مواجهه بدن با ماده هيستامين مي باشند!

تعريف و شيوع عارضه عدم تحمل هيستامين
عارضه عدم تحمل هيستامين در اثر تجمع هيستامين در بدن و عدم توانايي فرد در تجزيه اين ماده شيميايي در اثر کمبود و يا کاهش فعاليت نوعي آنزيم به نام دي آمين اکسيداز (Diamine oxidase, DAO) مي باشد. همچنين آنزيم ديگري در بدن به نام هيستامين ان متيل ترانسفراز (HNMT)  نيز در تجزيه هيستامين نقش دارد که اختلال در عملکرد آن نيز موجب افزايش ميزان هيستامين در بدن مي گردد
با توجه به اينکه عارضه عدم تحمل هيستامين در اغلب موارد خفيف و قابل کنترل مي باشد و يا با آلرژي و حساسيت اشتباه گرفته مي شود، به همين دليل ابتلا به اين بيماري در بسياري از موارد بدرستي تشخيص داده نشده و گزارش نمي شود! با اين وجود تخمين زده مي شود حدود ? درصد از جمعيت، مبتلا به عدم تحمل هيستامين بوده که از اين تعداد ?? درصد زنان ميانسال مي باشند!


علائم عارضه عدم تحمل هيستامين
علائم بيماري عدم تحمل هيستامين، که مي توان آن را نوعي عدم تحمل غذايي نيز در نظر گرفت، بسيار شبيه به واکنش هاي حساسيت و آلرژيک مي باشد و به همين خاطر گاهي آن را آلرژي يا حساسيت کاذب نيز مي گويند.
به طور کلي در آلرژي و حساسيت حقيقي و واقعي بدن فرد حساس در مقابل بعضي مواد حساسيت زا (مانند آلرژن هاي تنفسي يا غذايي) واکنش نشان داده و دچار بيماري مي شود. براي مطالعه بيشتر واکنش آلرژي حقيقي به نوشتار آلرژي يا حساسيت چيست؟ مراجعه نماييد.
بعضي از علائم عارضه عدم تحمل هيستامين عبارتند از: سردرد، اسهال و اختلالات گوارشي، احتقان يا گرفتگي بيني و يا آبريزش بيني، خارش و تورم لب ها و گلو، خس خس سينه، کاهش فشار خون، آريتمي قلبي، کهير، خارش، گرگرفتگي و يا قاعدگي دردناک.

 



 



  • مواجهه با هيستامين (چه در اثر کمبود آنزيم و يا در اثر مصرف مواد غذايي حاوي مقادير بالاي هيستامين و يا برخي داروها) ممکن است باعث سردرد در افراد سالم و يا افراد مبتلا به ميگرن شود.

  • اختلالات گوارشي مانند درد معده، قولنج (کوليت)، نفخ شکم، اسهال از شاخص ترين علائم ناشي از عارضه عدم تحمل هيستامين مي باشند.

  • در افراد مبتلا به عدم تحمل هيستامين در اغلب موارد بلافاصله بعد از مصرف مواد غذايي سرشار از هيستامين و يا الکل، آبريزش و گرفتگي بيني روي مي دهد. همچنين بروز حملات آسم نيز در اينگونه موارد محتمل مي باشد.



آشنايي با بعضي از مواد غذايي افزايش  دهنده هيستامين  در بدن
همانطور که پيش تر اشاره شد مصرف مواد غذايي سرشار از هيستامين به مقدار زياد نيز مي تواند حتي در افراد سالم موجب بروز عوارض و علائم مرتبط با هيستامين شود! بنابراين شناخت مواد غذايي که حاوي هيستامين مي باشند ضروري است.

بعضي از مواد غذايي حاوي هيستامين
بادمجان، گوجه فرنگي، اسفناج، ماهي، مواد غذايي تخميري (پنير، سوسيس و کالباس، شراب قرمز، آبجو).

مواد غذايي محرک توليد و رها شدن هيستامين از سلول ها دربدن
مرکبات، گوجه فرنگي، توت فرنگي، آناناس، بادام زميني و ساير مغزهاي خوراکي در آجيل، شکلات، الکل، سفيده تخم مرغ، کوکا، ادويه جات، مواد نگهدارنده و افزودني هاي مجاز.
لازم به توضيح است نوشيدني هاي حاوي الکل مي توانند باعث کاهش فعاليت آنزيم تجزيه کننده هيستامين در بدن شوند. همچنين بعضي از داروهاي مصرفي نيز سبب کاهش فعاليت اين آنزيم مي گردند.





 


تشخيص و درمان عارضه عدم تحمل هيستامين


به طور کلي تشخيص عارضه عدم تحمل هيستامين دشوار است! زيرا علائم اين عارضه با بيماري هاي ديگر مانند آلرژي غذايي، عارضه عدم تحمل مواد غذايي و يا اختلالات متابوليکي و مسموميت هاي غذايي و دارويي شبيه مي باشد.
شايد با بررسي سابقه پزشکي و رد احتمال وجود آلرژي غذايي و يا بيماري عدم تحمل مواد غذايي و همچنين کنترل رژيم غذايي شامل خوراکي ها و يا نوشيدني هاي حاوي هيستامين بتوان به تشخيص عارضه عدم تحمل هيستامين دست يافت.
مهمترين راهکار درماني در عارضه عدم تحمل هيستامين محدود نمودن مصرف مواد غذايي حاوي هيستامين است! آشنايي با مواد غذايي و نوشيدني هاي حاوي هيستامين و محرک توليد هيستامين و همچنين داروهايي که باعث کاهش فعاليت آنزيم تجزيه کننده هيستامين در بدن مي شوند (با مشاوره با پزشک معالج) مي توان براي کنترل عوارض عدم تحمل هيستامين يک رژيم غذايي کارآمد تهيه نمود.
علاوه بر اين مصرف مکمل هايي مانند روي، مس، ويتامين C و ويتامين B? که براي فعاليت آنزيم تجزيه کننده هيستامين در بدن نياز مي باشند مي تواند باعث بهبود عملکرد اين آنزيم شوند.



توصيه هاي مهم براي پيشگيري از ابتلا يا تشديد عارضه حساسيت و آلرژي کاذب ناشي از هيستامين


با توجه به اينکه بعضي از باکتري ها در مواد غذايي مي توانند در ? درجه سانتي گراد هيستامين توليد کنند در صورت نگهداري مواد غذايي آنها را فريز کنيد.
از نگهداري مواد غذايي پخته شده براي مدت طولاني در يخچال خودداري کنيد!
از مصرف باقيمانده مواد غذايي که در دماي اتاق بوده اند بويژه مواد غذايي گوشتي، پرهيز شود.
به خاطر داشته باشيد بدليل مقاومت هيستامين، نمي توان اين ماده را بعد از ايجاد در مواد غذايي با حرارت (پختن) و يا سرما (فريز کردن) از بين برد!
افراد حساس و آلرژيک بايد در مصرف مواد غذايي سرشار از هيستامين احتياط نمايند.
مناسب است هميشه براي تهيه غذا از مواد اوليه تازه استفاده شود.
افراد مشکوک به ابتلا به عدم تحمل هيستامين بايد مصرف مواد غذايي و تنقلات فرآوري شده را محدود کنند.
 

 تهيه و تدوين: تيم محتواي شبکه جامع آلرژي
 


  • گروه اخبار : اخبار علمي عمومي
  • کد خبر : 304467
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings