شانزدهمین کنگره بین المللی ایمونولوژی امسال 7 تا 9 اردیبهشت ماه در مرکز همایشهای رازی برگزار گردید. در این کنگره علمی دو نفر از اعضای مرکز تحقیقات ایمونولوژی در پنل آلاینده های محیط زیست و ایمونولوژی سخنرانی محوری ارائه کردند. خانم دکتر شهره نیکو عضو هیات علمی مرکز تحقیقات ایمونولوژی در مورد آلاینده های آلی پایدار مانند دایوکسین و تاثیر آن بر سیستم ایمنی صحبت کردند.
ایشان اظهار داشتند که آلاینده های آلی پایدار مواد شیمیایی و اغلب سمی هستند که از طریق فعالیتهای انسانی وارد محیط زیست می شوند. دایوکسینها بیشتر از طریق احتراق ناقص در زباله سوزها تولید و وارد چرخه غذایی انسان می شوند. بیشترین میزان ورود دایوکسین به بدن از طریق خوردن مواد غذایی مخصوصا فرآورده های دامی مانند گوشت، ماهی و لبنیات می باشد زیرا این سموم در بافتهای چربی حیوانات ذخیره می شوند و نیمه عمر بالایی نیز دارند.
دایوکسینها به شدت سرطانزا بوده و مشکلاتی را در سیستم عصبی، هورمونی، پوستی و ... ایجاد کرده باعث ناباروری و تشدید بیماریهایی مانند اندومتریوز در خانمها می شوند. امروزه شواهدی مبنی بر ارتباط دایوکسین و بیماری اوتیسم وجود دارد که نشان دهنده خطر در معرض قرارگرفتن مادران باردار با آلاینده های آلی پایدار می باشد زیرا در دوران بارداری از طریق جفت و سپس از طریق شیر مادر این سموم به فرزند منتقل شده و عوارض جبران ناپذیری را در سیستم عصبی کودک ایجاد می کند.
در پایان خانم دکتر نیکو به بیان یکسری از راهکارهای عملی برای کاهش ورود دایوکسین به بدن پرداختند از جمله کاهش مصرف فرآورده های دامی مانند گوشت ، ماهی و لبنیات و جداکردن بافتهای چربی از گوشت قبل از مصرف و استفاده از لبنیات کم چرب، استفاده از مواد ارگانیک و توسعه کشاورزی ارگانیک، کاهش مصرف پوشک و پدهای بهداشتی و استفاده از انواع قابل شستشوی آن و همچنین کاهش تولید زباله های عفونی و آلوده مخصوصا در بیمارستانها و سوزندان آنها در دماهای بالا.
طی این کارگاه دو روزه که ذیل شانزدهیمن کنگره ایمونولوژی و آلرژی در 16 و 17 اردیبهشت ماه 1402 در مرکز تحقیقات ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران در بیمارستان حضرت رسول (ص) برگزار گردید، خانم دکتر پریا بیاتی و خانم دکتر مرجان طاهریان مباحث مربوط به اصول کار و الزامات اخلاقی و قانونی و همچنین شیوه صحیح گزارش مطالعات مرتبط با حیوانات آزمایشگاهی را شرح و بسط داده و به آموزش عملی دستورزی موش آزمایشگاهی از مهار و روش های تجویز دارو تا القاء انواع مدل های رایج آزمایشگاهی پرداختند.