آلرژي در بارداري
بروز علايم آلرژي در دوران بارداري بسيار شايع بوده و حدود يک چهارم از مادران باردار در طول دورهي بارداري آن را تجربه ميکنند، هر چند طول مدت درگيري آنها ممکن است کوتاه باشد. در بسياري از موارد، زنان علايم آلرژي را فقط در بارداري تجربه کردهاند و قبل از آن هيچگونه علايمي نداشتهاند. البته اگر خانمي قبل از بارداري سابقهي آلرژي داشته، پيشبيني بهبود يا تشديد علايم آن در بارداري دشوار است.
از آنجايي که آلرژي مادر در طول بارداري امکان تولد نوزاد مبتلا به آلرژي را افزايش ميدهد، مادر با دوري از عوامل «آلرژن» ميتواند از اين امر پيشگيري کند.
«آلرژن» نوعي آنتيژن بوده که باعث واکنش غيرطبيعي و شديد سيستم ايمني ميشود. آلرژنها طيف وسيعي داشته و ميتوانند در مواد مختلفي وجود داشته باشند.
برخي عوامل آلرژيزا
- گرد و غبار؛
- قارچ؛
- گردهي گلها؛
- شورهي سر گربه؛
- برخي از مواد غذايي.
علايم آلرژي
شدت اين علايم به قدرت سيستم ايمني هر فرد بستگي داشته و در بين افراد مختلف، بسيار متفاوت است.
- عطسه؛
- گرفتگي بيني؛
- اشک ريزش؛
- قرمزي چشم؛
- ايجاد خارش در ناحيهي زبان، گلو و سقف دهان.
توصيههاي تغذيهاي در افراد مبتلا به آلرژي
- سيستم ايمني را با موادغذايي حاوي آنتياکسيدان (ويتامين C و E) تقويت کنيد؛
- از منابعي مانند جوانهي گندم، روغنهاي مايع گياهي، گردو و غيره ميتوانيد استفاده کنيد؛
- از مصرف برخي ميوههاي متهم در آلرژي فصلي مانند سيب، هويج، کرفس، گوجهفرنگي، فندق، خربزه، موز، گيلاس، زردآلو، گوجهسبز و هلو پرهيز کنيد؛
- مصرف اسيدهاي چرب امگا ? موجود در ماهي، به دليل خاصيت ضدالتهابي در تخفيف علايم مؤثر هستند؛
- مصرف غذاهاي حاوي فيبر، مانند غلات سبوسدار، ميوه و مغزها باعث ايجاد تعادل در باکتريهاي مفيد روده ميشود که در پيشگيري از آلرژيهاي فصلي مفيد است؛
- مصرف ماست نيز باعث کاهش علايم ميشود؛
- چاي سبز به دليل داشتن متيلات اپيگالوکاتچين گالات خاصيت ضدآلرژي دارد؛
- از مصرف زياد آجيل در بارداري پرهيز کنيد، زيرا باعث افزايش احتمال آلرژي به آجيل در کودکان ميشود؛
- اگر به برخي غذاها حساسيت داريد، از خوردن آنها پرهيز کنيد، روي برچسب مواد غذايي را با دقت مطالعه کنيد. زيرا برخي از ترکيباتي که شما به آنها حساسيت داريد به صورت پنهاني در موادي که انتظارش را نداريد وجود دارند.
توصيههاي رفتاري در افراد مبتلا به آلرژي
حتماً با پزشک دربارهي علايم آلرژي خود صحبت کنيد و اگر تجربهي آلرژي در بارداري داشتهايد بهترين کار پيشگيري از شروع حملات آلرژي رعايت نکات زير است:
- از افراد سيگاري دوري کنيد و اين کار را نه تنها به دليل آلرژي، بلکه به علت آسيبي که دود سيگار به شما و فرزندتان وارد ميکند انجام دهيد؛
- اگر به گرده گل حساسيت داريد، سعي کنيد منزل خود را مجهز به فيلتر تصفيهي هوا کنيد و اگر نياز بود که از منزل خارج شويد ماسک و عينک آفتابي بزنيد و زماني که به منزل بازگشتيد، شستن دست و صورت جزو اولين کارهايتان باشد؛
- اگر به گرد و غبار حساسيت داريد، بهتر است از فرد ديگري بخواهيد که گرد و غبار منزلتان را تميز کند؛
- اگر به حيوانات خانگي حساسيت داريد، قبل از اينکه علايم آلرژي شما شروع شود بهتر است حيوان خانگي را به يکي از دوستان خود بسپاريد يا حداقل اتاق جداگانهاي در منزل به آن حيوان اختصاص دهيد تا در تمامي منزل عوامل حساسيتزا وجود نداشته باشد؛
- جهت کاهش علايم از محلول آب گرم و نمک براي شستشوي بيني استفاده کنيد؛
- شبها از دستگاه بخور براي حفظ رطوبت اتاق خواب استفاده کنيد؛
- از عوامل آلرژن دوري کنيد؛
- صبح زود و عصرها معمولاً زماني است که بيشترين ترکيبات آلرژن وارد محيط منزل ميشود و بهتر است در اين زمانها پنجرهها را ببنديد؛
- از بخور نعناع استفاده کنيد.
درمانهاي دارويي آلرژي در حاملگي
اگر با رعايت توصيههاي ذکر شده باز هم علايم آلرژي پابرجا ماند ميتوانيد با توصيهي پزشک از دارو استفاده نماييد. توجه کنيد که از داروهاي درمان آلرژي در سهماههي اول بارداري استفاده نکنيد.
اگر نوع آلرژي تشخيص داده شود درمان بسيار ساده ميشود.
- به طور کلي مصرف آنتي هيستامينها (کلرفنيرامين، تري فينل امين و ديفن هيدرامين) در بارداري ايمن است. اما برخي عوارض جانبي نيز دارند، مانند احساس خوابآلودگي (اگر از برخي دردهاي دوران بارداري خسته و کم انرژي هستيد با مصرف آنتيهيستامين احساس خستگي بيشتري خواهيد کرد) اما قبل از مصرف هرگونه دارويي با پزشک خود راجع به ايمن بودن مصرف آن در بارداري مشورت کنيد.
- ايجاد آلرژي توسط عوامل حساسيتزا در بارداري ايمن در نظر گرفته ميشود، اما برخي متخصصان، ايجاد آلرژي در بارداري را نشانهي خوبي نميدانند، به دليل اينکه يک سري تغييرات نوساني در سيستم ايمني شما به راه مياندازد که ممکن است واکنشهاي غيرمنتظرهاي در پي داشته باشد.
- استفاده از ضد احتقان براي باز کردن راههاي هوايي، اين داروها حاوي ترکيبات سودوافدرين هستند که احتمالاً براي زنان باردار گزينهي مناسبي نيستند. به ويژه در سهماههي اول بارداري بيشترين خطر را براي جنين دارند و بايد از مصرف آنها اجتناب کرد. زيرا در برخي تحقيقات اختلالات مادرزادي ( نقص ديوارهي شکمي) ناشي از مصرف اين دارو گزارش شده است.
- اسپري بيني اکسيمتازوفين، در صورتي که به مدت کوتاه ? تا ? روزه استفاده شود، به دليل داشتن غلظت کم در گردش خون نسبتاً ايمن است.
- کورتيکواستروئيدها (کرومولين و بکلومتازون)، اگر به صورت اسپري بيني استفاده شوند، به دليل خاصيت ضدالتهابي در تخفيف علايم مؤثر هستند، اما در خصوص ساير کورتيکواستروئيدها هنوز تحقيقات کافي در مورد ايمني آنها در بارداري انجام نشده است.
تهيه کننده خبر: دکتر فاطمه فرجي
دکتراي تخصصي ايمونولوژي
منبع خبر: https://mom.ir/mag/categories/aalrzhi-dr-bardari