• 1399/01/03 - 19:14
  • - تعداد بازدید: 754487
  • - تعداد بازدید کنندگان: 754485
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه

آلرژي فصلي يا بيماري کرونا ؟! (شباهت ها و تفاوت ها به زبان ساده!)

آلرژي فصلي يا بيماري کرونا ؟! (شباهت ها و تفاوت ها به زبان ساده!)

304310.mp3 آلرژي فصلي يا بيماري کرونا ؟! (شباهت ها و تفاوت ها به زبان ساده!)
همزماني افزايش شيوع آلرژي فصلي با بيماري کرونا يا همان بيماري کوويد ??  (COVID-?? ) و فراگير شدن آن در سراسر جهان، نگراني هاي بسيار زيادي در ايران و ساير کشورها براي افراد مبتلا به آلرژي فصلي (آلرژي بيني) ايجاد نموده است!

بسياري از افراد مبتلا به آلرژي فصلي (رينيت آلرژيک) با بروز علائم اين بيماري مضطرب و نگران مي شوند! پرسش همه آنها اين است که آيا اين علائم مربوط به شروع بيماري کرونا است و يا مطابق هر سال آلرژي فصلي آغاز شده است؟!

با توجه به اينکه مراجعه به مراکز درماني مي تواند خطر ابتلا به بيماري کرونا و انتشار آن را افزايش دهد، پس راهکار منطقي و بي خطر در مواقع بروز علائمي مانند عطسه، آبريزش بيني و سرفه چيست؟!

بي شک آگاهي از علائم باليني بيماري کرونا در انجام اقدامات بعدي بسيار سودمند مي باشد. در مقابل عدم اطلاع از شباهت هاي علائم اوليه بيماري کرونا با بيماري هاي ديگر مانند آلرژي فصلي (آلرژي بيني، رينيت آلرژيک)، سرماخوردگي و يا آنفلوانزا مي تواند موجب ايجاد نگراني و اضطراب بسياري در افراد گردد.

هراس و نگراني ايجاد شده در اثر ندانستن شباهت ها و تفاوت هاي بيماري آلرژي فصلي با بيماري کرونا مي تواند موجب مراجعات غيرضروري به مراکز درماني و تشخيصي  گردد که اين نيز خود زمينه ساز ابتلا احتمالي فرد آلرژيک به بيماري کرونا و همچنين افزايش حجم کاري مراکز درماني و تشخيصي و پرسنل اين مراکز است!

علائم آلرژي فصلي شباهت هاي متعددي با علائم بيماري کرونا يا همان بيماري کوويد ?? دارد! پس چه بايد کرد؟!  در پاسخ به اين پرسش سعي گرديده است در نوشتار حاضر اطلاعات علمي و کاربردي، اما به زبان ساده! در خصوص شباهت ها و تفاوت ها ي ميان آلرژي تنفسي و بيماري کرونا ارائه گردد.

علت ايجاد و علائم آلرژي بهاره يا آلرژي فصلي؟!

فصل بهار با همه زيبايي هايي که دارد بواسطه گرده افشاني درختان و گياهان موجب بروز علائمي در افراد حساس مي گردد که اين بيماري را آلرژي فصلي يا آلرژي بيني (رينيت آلرژيک) مي گويند.

آلرژي يا حساسيت هاي تنفسي (آلرژي بيني، آسم آلرژيک و يا سينوزيت آلرژيک) ناشي از واکنش نابجاي سيستم ايمني بدن فرد حساس به مواد تنفسي خارج بدن (در اغلب موارد گرده هاي گياهان) مي باشد. بروز واکنش ها و علائم آلرژيک در فرد حساس به عوامل مختلفي نظير جنس ماده حساسيت زا (آلرژن)، راه ورود ماده حساسيت زا به بدن، سن، ژنتيک بستگي دارد. براي آگاهي از مکانيسم واکنش هاي آلرژيک به نوشتار مکانيسم ايجاد حساسيت يا آلرژي به زبان ساده مراجعه شود!

علائم باليني آلرژي فصلي (آلرژي بيني) شامل عطسه، آبريزش بيني، انسداد بيني (کيپ شدن بيني) و خارش بيني مي باشد. البته اغلب افراد مبتلا به آلرژي بيني از خارش چشم ها، حلق و سقف دهان نيز شکايت دارند.

شايان ذکر است علائم بيان شده در بالا در هنگام صبح بسيار بيشتر بوده و افراد آلرژيک احساس مي نمايند که علائم آنها به محض بيدار شدن از خواب، شروع مي شود!

 



بسياري از افراد مبتلا به آلرژي تنفسي از سرفه و تنگي نفس نيز شکايت دارند، بويژه سرفه و تنگي نفس آنها در هنگام مواجهه با دود و يا بو هاي مختلف و تحريک کننده و يا همچنين فعاليت بدني تشديد مي شود! در بعضي مواقع نيز افراد آلرژيک دچار رخوت و خستگي مي شوند که شدت اين حالت در افراد مختلف، متفاوت مي باشد.

لازم به توضيح است افراد داراي آلرژي تنفسي بخصوص آلرژي فصلي، علائمي که در بالا به آنها اشاره شد را هر سال در زمان و فصل خاص تجربه مي کنند؛ به عبارتي هر سال علائمي مانند عطسه، آبريزش بيني، خارش گلو و يا چشم ها و … در روز ها و يا ماه هاي خاصي از سال بروز مي يابند.

بيماري کرونا يا بيماري کوويد ?? (ماهيت و علائم)!

بيماري کرونا ناشي از ويروس کوويد ?? (COVID-??) نوعي بيماري ويروسي است که عامل اصلي آن عضوي از خانواده کروناويروس ها مي باشد. در اين خانواده عوامل بيماري هاي حاد تنفسي ديگري مانند بيماري سارس  (SARS) و يا بيماري مرس  (MERS) نيز وجود دارد!





مشخصه اصلي اين ويروس تمايل آن به آلوده نمودن و تکثير در سيستم تنفسي است. علائم تنفسي شاخص عفونت با ويروس کوويد ?? شامل تب، سرفه خشک، کوفتگي و درد عضلاني و تنگي نفس مي باشد!

تاکنون بررسي و مطالعه نشانه هاي بيماري کرونا در بيماران مبتلا نشان داده شده است، ايجاد تب و افزايش دماي بدن اغلب به عنوان اولين علامت براي اين بيماري گزارش شده است، هرچند که در موارد اندکي از مبتلايان به بيماري کرونا ممکن است فرد تب نداشته باشد و يا تب خفيفي را تجربه نمايد!

همچنين گزارشاتي مبني بر گلودرد، آبريزش بيني و ترشحات پشت حلق به عنوان علائم آغازين بيماري کرونا نيز وجود دارد. علائم باليني در طي روز يکسان هستند. سرفه و احساس تنگي نفس علائم بعدي بوده و شدت اين علائم ممکن است در افراد مختلف متفاوت است.

تفاوت هاي آلرژي فصلي با بيماري کرونا !

خارش يکي از اصلي ترين و شاخص ترين علامت افتراق دهنده ميان بيماري آلرژي تنفسي و بيماري کرونا مي باشد! در آلرژي فصلي و به طور کلي آلرژي هاي تنفسي  اساساً خارش، بسيار زياد است، در حاليکه در بيماري کرونا خارش اصلا وجود ندارد و يا بسيار اندک است!

تب در آلرژي وجود ندارد هر چند برخي از افراد احساس گرما مي کنند، اما در حقيقت فاقد تب مي باشند!  در بيماري کرونا تب يکي از علائم اصلي به شمار مي آيد!

بدن درد و کوفتگي عضلات يکي از علائم اصلي بيماري کرونا مي باشد در حاليکه در آلرژي بعضي از افراد مبتلا،  احساس رخوت و بي حالي دارند که با درد و کوفتگي بدن کاملاً متفاوت است!

پاسخ به آنتي هيستامين ها يکي از روش هاي متمايز کننده بيماري آلرژي با بيماري کرونا است! بدين صورت که افراد آلرژيک بخوبي به آنتي هيستامين ها پاسخ داده و به ميزان قابل توجه اي علائم آنها فروکش مي کند. در حاليکه بيمار مبتلا به کرونا به آنتي هيستامين پاسخ نداده و يا به ميزان بسيار اندکي پاسخ مي دهد.

توضيحات تصويري دکتر مرتضي فلاح پور فوق تخصص آسم و آلرژي در خصوص شباهت ها و تفاوت هاي آلرژي فصلي با بيماري کرونا در صفحه اينستاگرام شبکه جامع آلرژي (بر روي تصوير ذيل کليک کنيد)





سابقه باليني و پزشکي فرد نيز مي تواند به افتراق بيماري آلرژي از بيماري کرونا کمک نمايد. به اين صورت که فرد اظهار مي کند در سال هاي پيش نيز در همين روزها علائم شاخص آلرژي تنفسي را داشته است!

بايد به خاطر داشت همه علائم ذکر شده براي آلرژي تنفسي و بيماري کرونا  مطلق و هميشگي نيست و معمولاً تا حدودي نسبي مي باشند! بنابراين آنچه که بسيار مهم است داشتن آگاهي از شرايط و پرهيز از شتابزدگي مي باشد.




تهيه و تدوين: دکتر مرتضي فلاح پور با همکاري تيم محتواي شبکه جامع آلرژي



دکتر مرتضي فلاح پور (فوق تخصص آسم و آلرژي و ايمونولوژي باليني، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران)

منابع:

?- Middleton’s Allergy (Principles and Practice), Franklin N, et al. SAUNDERS

?- صفحه اختصاصي کوويد-?? در سايت رسمي مرکز کنترل و پيشگيري بيماري ها (CDC)

?- صفحه اختصاصي کوويد-?? در سايت رسمي سازمان بهداشت جهاني (WHO)


  • گروه اخبار : اخبار مرکز تحقيقات ايمونولوژي
  • کد خبر : 304310
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings