• 1399/01/20 - 09:04
  • - تعداد بازدید: 24203
  • - تعداد بازدید کنندگان: 24201
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه

آنچه افراد مبتلا به ام اس بايد در مورد کرونا بدانند.

آنچه افراد مبتلا به ام اس بايد در مورد کرونا بدانند.

304444.mp3 آنچه افراد مبتلا به ام اس بايد در مورد کرونا بدانند.
ويروس کرونا چيست؟

بيماري کوويد ??(covid-??) يک بيماري تنفسي است که ميتواند از فردي به فرد ديگر منتقل شود، عامل اين بيماري ويروسي به نام کرونا ميباشد که براي اولين بار در دسامبر ???? در وهان چين شناسايي شد و به مررو سراسر دنيا را فراگرفت و توسط سازمان بهداشت جهاني به عنوان يک بيماري همه گير معرفي شد.

علايم بيماري

اکثر افرادي که به کوويد ?? مبتلا ميشوند علايم خفيفي بروز ميدهند ولي برخي از مبتلايان ممکن است علايم شديدتري از جمله تب،سرفه خشک،تنگي نفس و خستگي را نيز تجربه کنند. ساير علائمي که به اين بيماري نسبت داده اند شامل بدن درد،لرز،گلو درد و اسهال ميباشد. اخيرا علائم منحصر به فرد ديگري از جمله از دست دادن حس چشايي و بويايي نيز به اين علائم اضافه شده است. افراد مبتلا به اين بيماري معمولا تمام علائم ذکر شده را بروز نميدهند ولي ممکن است در برخي از افراد، برخي از علانم مثل تب و سرفه مقدم بر ساير علامتها باشد.

چگونگي انتشار بيماري کوويد??

بيماري کوويد ?? از فردي به فرد ديگر منتقل ميشود؛ به خصوص افرادي که در فاصله نزديک (کمتر از ?.? متر)  از فرد مبتلا قرار دارند؛ زماني که افراد درارتباط بايکديگر هستند مانند محيطهاي کاري اين انتقال بيشتر صورت ميگيرد.  انتقال ويروس از طريق پخش قطرات تنفسي ناشي از عطسه يا سرفه صورت ميگيرد؛ همچنين قطرک هاي تنفسي برجا مانده بروي سطوح مختلف و انتقال آنها به دست و تماس دست آلوده با بيني، دهان و چشم ها ميتواند سبب انتشار ويروس نيز شود.


بر اساس مطالعات جديد ويروس کرونا تا ?? ساعت روي سطوح پلاستيکي، ?? ساعت روي سطوح فلزي، ?? ساعت روي سطوح کاغذي يا مقوايي، ? ساعت روي سطوح مسي و در حدود ? ساعت در هوا باقي ميماند.

 


آيا بيماران مبتلا به ام اس جز گروه پرخطر ابتلا به کوويد?? هستند؟

بيماري ام اس به تنهايي ريسک ابتلا به بيماري کوويد ?? را افزايش نميدهد، اما با اين حال برخي از عوامل مرتبط با بيماري ام اس ميتواند خطر ابتلا به کوويد?? را افزايش دهد؛ اين فاکتورها شامل عوامل زير هستند:



  • وجود ساير بيماري هاي زمينه اي همراه با بيماري ام اس مانند بيماري هاي قلبي-ريوي و ديابت

  • عدم تحرک قابل ملاحظه براي مثال گذراندن تمام روز در تخت خواب يا نشستن طولاني مدت

  • سن بالاتر از ?? سال

  • استفاده از داروهايي اختصاصي که سبب کاهش تعداد سلولهاي ايمني ميشود مانند Lemtrada Mavenclad, Ocrevus، Rituxan 




برخي اوقات پاسخ بدن به عفونت ها ازجمله بيماري کوويد ?? ممکن است سبب بدتر شدن يا شدت علايم بيماري ام اس شود؛ مانند احساس خستگي بيشتر،عدم تمرکز کافي و يا ناتواني در حرکت و ديد. به طور نرمال اين علايم بعد از کاهش عفونت برطرف ميشوند. اما در غير اين صورت بايد با پزشک متخصص مشورت کرد.

 
 
 
جلوگيري از انتشار ويروس


براي جلوگيري از انتشار ويروس مهمترين راهکارهاي ارائه شده به شرح زير است:



  • شستشوي دست ها با آب و صابوت به مدت حداقل ?? ثانيه

  • استفاده از الکل ??-??? جهت ضدعفوني کردن دستها در صورت عدم وجود آب و صابون

  • عدم تماس دست با چشمها، بيني و دهان

  • استفاده از دستمال و يا آرنج براي پوشاندن دهان در هنگام سرفه و عطسه

  • ضدعفوني کردن سطوح و وسايل

  • حفظ فاصله اجتماعي ( ممنوعيت تجمع بيش از ?? نفر) و حفظ حداقل فاصله ?.? متري





افرادي که در خانواده آنها بيمار مبتلا به ام اس وجود دارد نيز بايد تمام موارد فوق را رعايت کنند تا مانع انتشار بيماري شوند.

تمام کودکان مبتلا به ام اس و يا زنان باردار مبتلا به ام اس نيز بايد به اين توصيه ها عمل کند.





نکات مهم در رابطه با مصرف داروهاي ايمونومدولاتور بيماري ام اس و بيماري کوويد ??

يکي از نگراني هاي بيماران مبتلا به ام اس استفاده صحيح از داروهاي ايمونومدولاتور(تنظيم کننده سيستم ايمني) در زمان همه گيري ويروس کرونا هست.
توصيه هاي مختلفي در رابطه با مصرفداروهاي ايمونومدولاتوري مخصوص ام اس و بيماري کوويد?? از طرف افراد، گروه ها و سازمان هاي مختلف ارائه شده است و با اينکه هرکدام سعي در ارائه يک راهنمايي واضح دارند اما بازهم ممکن است اين توصيه ها باعث ايجاد يک سردرگمي نيز شوند چراکه تمام اين اين راهنمايي ها وابسته به عوامل متعددي از جمله شدت بيماري، ساير بيماري هاي زمينه اي، ميزان آلرژي فرد به دارو، ريسک ابتلا به عفونت هاي مختلف و ميزان تحمل فرد ميباشد. و بهترين تصميم گيري در اين مورد بايد توسط فرد مبتلا و پزشک متخصص او صورت گيرد.
                                  
به طور کلي براساس تصميم گيري مشترک کنسرسيوم مراکز ام اس(CMSC) و انجمن هاي بين المللي ام اس تمام بيماران مبتلا به ام اس بايد:



  • تمام موارد بهداشتي ذکر شده و ساير توصيه هاي ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهاني را بايد رعايت کنند.

  • تمام بيماران مبتلا به ام اس بايدمصرف داروهاي خود را ادامه دهند و قبل از قطع هرگونه دارودر رابطه با خطرهاي احتمالي آن با پزشک متخصص مشورت کنند.

  • قبل از شروع و يا تغيير هرگونه دارو ايمونومدولاتور پزشک متخصص بايد ساير عوامل تاثير گزار از جمله سن، ساير عوامل بيماري هاي زمينه اي و ... را درنظر بگيرد.

  • افرادي که به تازگي به ام اس مبتلا شده اند نيز بايد شروع به دريافت داروهاي ايمنومدولاتوري خود کنند.



 
به طور کلي از آنجايي که داروهاي مورد استفاده در بيماري ام اس عملکرد سيستم ايمني را تنظيم ميکنند، بنابراين پاسخ به عفونت ها را نيز تضعيف کمنند. اما به طور کلي عملکرد اين داروها در حد متوسط بوده و جاي نگراني ندارد. اگر بيماري در حال مصرف داروهاي اختصاصي ام اس بوده و همچنين احتمال ابتلا به عفونت کوويد ?? نيز وجود دارد و علائم خفيفي از عفونت ويروسي را نشان ميدهد به طور کلي مصرف دارو نبايد قطع شود.

گلاتامير استات (کوپاکسون)، (Teriflunomide (Aubagio، دي متيل فومارات (Tecfidera) و انواع بتا اينترفرون ها معمولا ريسک ابتلا به عفونت را افزايش نميدهند.
با توجه به عوارض قطع دارو هرگونه تغيير در مصرف در افرادي که (Natalizumab (Taysabri تزريق ميکنند، بايد زير نظر پزشک متخصص باشد.
فينگوليمود (Gilenya) به طور متوسط ريسک ابتلا به عفونت ويروسي را بالاتر ميبرد، با اينحال قطع دارو ممکن است سبب شدت بيماري ام اس شود که حتي ميتواند از عوارض عفونت ويروسي نيز شديدتر باشد.

داروهاي ديگر از جمله  (Alemtuzumab (Lemtrada و  (cladribine (Mavenclad و يا ريتوکسي مب نيز ميتوانند ريسک ابتلا به عفونت ويروسي را افزايش دهند به خصوص در اوايل زمان مصرف. بنابراين در رابطه با قطع اين داروها نيز  با توجه به شرايط بيمار نظر پزشک متخصص اولويت دارد. به طور کلي توصيه ميشود اگر Alemtuzumab و cladribine در ?? هفته اخير استفاده شده است بايد فرد مبتلا به ام اس خود را  به مدت ?? هفته از زمان دريافت آخرين نوبت تزريق قرنطينه خانگي کند. براي مثال اگر آخرين نوبت دريافت Alemtuzumab فردي ? هفته پيش بوده باشد، بايد تا ? هفته ديگر در قرنطينه خانگي بماند. 



دکتر مريم عظيمي


دکتراي تخصصي ايمونولوژي

منابع مورد استفاده:
سايت انجمن بين المللي ام اس https://www.nationalmssociety.org/
سايت انجمن ام اس انگلستان  https://www.mssociety.org.uk/
  • گروه اخبار : اخبار علمي عمومي
  • کد خبر : 304444
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings