از بين بردن سلولهاي سرطاني بدون آسيب به سلولهاي سالم
نانو ذرات مملو از دارو فقط سلولهاي سرطاني را هدف قرار ميدهد
از بين بردن سلولهاي سرطاني کار چندان سختي نيست اما نکته قابل توجه و مهم اين است که انجام اين کار بايد بدون آسيب به سلولهاي سالم صورت پذيرد. محققان در دانشگاه لاوديگ ماکسيميليان مونيخ نانو ذراتي را توسعه دادهاند که به صورت انتخابي دارو را به تومورها تزريق ميکند و در صورتي که سلولهاي سالم در آن ميان وجود داشته باشد، نانو ذرات دارو را از رسيدن به سلولهاي سالم دور ميکند.
به گزارش سرويس اخبار پزشکي تکنا به نقل از مجله chem، در حال حاضر پرتو درماني و شيمي درماني از مهمترين روشهاي درمان سرطان هستند. اما اگر شخصي اين روشها را تجربه کرده باشد ( يا اينکه در رابطه با آنها اطلاعات زيادي داشته باشد)، به شما خواهد گفت که اين روشها پروسه خوشايندي نخواهند بود. در اين روشها سلولهاي سالم نيز تحت تأثير قرار ميگيرند و ميتوانند در فرد مبتلا به سرطان، بيماريهاي گستردهاي در سيستم ايمني فرد ايجاد کنند و موجب درد در بدن وي بشوند.
دانشمندان در تلاش هستند تا داروهايي براي درمان سرطان کشف نمايند که اهداف خود را با دقت بيشتري انتخاب کنند. گاهي اوقات به منظور دستيابي به اين هدف، نانو ذرات از محيط اسيدي بيشتري استفاده ميکنند تا واکنشهاي شيميايي کشنده را ايجاد نمايند. آنها روش هايي را که به منظور رشد يا بازسازي DNA استفاده ميشود را به کار ميگيرند. حتي ميتوانند فرکانس خاص اولتراساند که باعث ارتعاش غشا در هنگام پارگي ميشود را پيدا کنند.
براي مطالعات جديد، دانشگاه LMU نانو ذرات جديدي را ايجاد کرده است که تنها داروي خود را درون سلولهاي سرطاني آزاد ميکنند. ذرات آمورف، به صورت پر منافذ و در يک لايه چربي قرار گرفتهاند. اين بدين معنا است که اين ذرات به راحتي جذب سلولها ميشوند بي آنکه سيستم ايمني بدن را وادار به واکنش کنند.
زماني که اين ذرات در درون بدن قرار ميگيرند، لايه چربي کاهش مييابد و مواد دارويي که شامل کلسيم و سيترات است، آزاد ميشود. مطالعات پيشين نشان داده است زماني که اين ترکيبات به صورت مستقيم وارد سلول ميشود، منجر به مرگ سلولهاي مذکور ميشود.
البته فراموش نکنيد که نکته کليدي در اين روش درماني، ماهيت انتخابي آن است. در حالي که اين ذرات توسط سلول هاي سرطاني و سالم جذب مي شوند اما لايه چربي تنها در داخل تومورها تجزيه مييابد. اين تيم تحقيقاتي هنوز به طور دقيق نميداند که اين اتفاق چگونه رخ ميدهد، اما با آزمايشاتي که بر روي سلولهاي مصنوعي و موشهاي آزمايشگاهي انجام شده، محققان متوجه شدهاند که برخي از مکانيزمهاي خاص سرطان، غشاي خارجي را ميشکند و باعث ترشح ترکيبات سمي ميشود. در همين حين، اين ترکيبات در سلولهاي سالم تجزيه نميشوند و در نهايت از طريق يک ماتريس خارجي به بيرون هدايت ميشوند.
هانا انگلکه يکي از محققان اين مطالعات گفته است:« ماهيت انتخابي پخش دارو در نانو ذرات اين امکان را براي ما فراهم کرده است تا بتوانيم با موفقيت دو نوع مختلف تومور بدخيم را در موشها درمان کنيم. ما در آزمايشگاه خودمان، تنها با تجويز دو دوز توانستيم سايز تومور را به ترتيب ?? و ?? درصد کاهش دهيم. واضح است که اين ذرات ميتوانند براي سلولهاي سرطاني بسيار کشنده باشند. در واقع ما متوجه شديم که هرچه تومور پرخشاگرتر باشد، اثر دارو نيز بيشتر ميشود.
اين درمان همچنين پس از دو ماه هيچ نشانه اي از عوارض جانبي جدي نشان نداده است. تيم تحقيق همچنين عنوان کرده که اين روش درمان ميتواند به ويژه براي سرطانهايي اثربخش باشد که در حفره پلور رشد ميکنند. حفره پلور، شکافي نازک و پر از مايعات ميباشد که اطراف ريهها را احاطه کردهاند. اين مکان در واقع محلي است که سرطان ريه در آن رشد پيدا ميکند و درمان آن با شيمي درماني و جراحي بسيار دشوار است.
البته اين مطالعات جديد در روزهاي آغازين خود قرار دارد و تنها بر روي سلولهاي مصنوعي و موشها آزمايش شده است.
تهيه کننده خبر: دکتر فاطمه فرجي
دکتراي تخصصي ايمونولوژي
منبع خبر: https://techna.news/drug-laden-nanoparticles-only-target-cancer-cells.html