درمان دومين بيمارمبتلا به ايدز
درمان دومين بيمارمبتلا به ايدز
304338.mp3
درمان دومين بيمارمبتلا به ايدز
تعداد افراد مبتلا به ايدز در سراسر دنيا حدود ?? ميليون نفر اعلام شده است، که در حال حاضر ??ميليون نفر آنها تحت درمان با داروهاي آنتي ويروسي مي باشند، که البته يک سري مقامت هايي هم در پروسه درماني به اين داروها مشاهده شده است و باعث ايجاد اين سوال "که آيا به طور مداوم ميتوان از اين داروها استفاده کرد يا خير؟ "، شده است.
سوالي که مطرح است اين ميباشد که عملکرد جامع جهاني نسبت به ايدز چيست؟ علي رغم اينکه CAR T cell therapy، Gene therapy و داروها و واکسنهاي ديگري نيز مورد استفاده قرار مي گيرند ولي رويکرد جامع جهاني به اينگونه است که فرد مبتلا را به فاز remission رسانيده بدون اينکه نياز به استفاده دايمي از دارو هاي ضد ويروسي باشد.
همانطور که مي دانيم، متهم اصلي در ابتلا افراد به HIV گيرنده CCR? ميباشد. برخي از افراد به طور نرمال يک قسمت ??bp از اين گيرنده را ندارند که در فرد باعث ايجاد مقاومت نسبت به ابتلا به HIV مي شود. نداشتن CCR? به ? فرم هموزيکوت و هتروزيگوت مشاهده شده است، ?% افراد اروپايي به صورت هموزيگوت و ??% افراد اروپايي به صورت هتروزيگوت اين ژن را ندارند. اين ژنوتيپ در افراد هتروزيگوت، باعث مي شود که حتي اگر در محيط پر خطر هم قرار بگيرند، يا به HIV مبتلا نشوند و يا اگر دچار شدند پيشرفت بيماري به سمت ايدز کندتر صورت گيرد و viral load در بيماري کمتر باشد.
HIV فقط از طريق CCR? فرد را آلوده نميکند بلکه HIV گونه هاي مختلفي را شامل مي شود:
?. اگر از طريق CCR? بيمار را آلوده کند به نام R?-tropic (??% افراد از اين طريق آلوده ميشوند).
?. اگر از طريق CXCR? بيمار را آلوده کند به نامX?-tropic
?. گونه اي از HIV نيز وجود دارد که هر دو فرم X? و R? را دارند که dual infection ناميده مي شود.
قبل از اينکه وارد مبحث درمان بشويم، چند تجربه قبلي را بررسي ميکنيم.
بيمار اول، به نام SN patient فردي ?? ساله در آلمان که به طور همزمان مبتلا به HIV و لينفوما بود و با داروهاي ضد ويروسي، ميزان viral load اين فرد به حد undetectable رسانيده شود. اما هدف اين بود که فرد وارد remission شده بدون اينکه از داروهاي ضد ويروسي استفاده کند . به اين فرد پيوند مغز استخوان از دهنده اي که CCR? ندارد صورت گرفت. تروپيسم ويروسي فرد R? tropism مشخص شد. پيوند موفقيت آميز انجام گرفت ولي لود ويروسي در آن مجدد افزايش يافت. تروپيسم ويروسي را مجددا بررسي کردند و يک shift tropism در فرد ايجاد شده و باعث شد که درمان با داروهاي ضد ويروسي ادامه پيدا کند. ولي اين فرد با ريلپس لينفوما از دنيا رفت.
بيمار دوم، يا فردي که بيماري را شکست داد، فردي در برلين که به نام berlin patient معروف شد بود، که به صورت همزمان مبتلا به HIV و AML بود. براي اين فرد نيز پيوند مغز استخوان تجويز شد. يک هفته قبل از پيوند، داروهاي ضد ويروسي قطع شد، تروپيسم مشخص شد و يک بار براي کل بدن راديو تراپي (Total body irradiation) انجام شد. پيوند مغز استخوان کاملا موفقيت آميز بود اما ريلپس AML ايجاد شد و دوباره کل بدن تحت راديوتراپي قرار گرفت و از همان فردي که قبلا دهنده مغز استخوان بود و CCR? نداشت دوباره پيوند مغز استخوان انجام شد و اينبار پيوند موفقيت آميز بوده و تا امروز HIV در فاز remission قرار دارد و سرطان هم درمان شده.
سوالي که پيش آمده اين هست که کدام درمان باعث شد که بيماري HIV فرد در فاز remission قرار بگيرد؟ دومرتبه پيوند مغز استخوان و يا ? مرتبه Total body irradiation؟
بيمار سوم، بيمار London patient هست که در دانشگاه UCL لندن بررسي انجام شد. که اين فرد همزمان مبتلا به HIV و stage ? hodgkin lymphoma بود ،که به خط اول کموتراپي نيز مقاوم بود و به همين علت خط دوم درمان شروع شد. قبل از شروع داروهاي ضد ويروسي ميزان لنفوسيت ??? و وايرال لود ???,??? گزارش گرديد که با شروع داروهاي ضد ويرروسي، وايرال لود کنترل شد و فرد آماده پيوند مغز استخوان شد. با اين تفاوت که قبل از پيوند داروها قطع نشد و تحت Total body irradiation هم قرار نگرفت. پيوند از فرد دهنده که CCR? نداشت با موفقيت انجام گرفت. ?? روز بعد پيوند، بر روي micro satellite DNA تست PCR انجام ميدهند و تغيير سلول هاي CD? فرد نشان دهنده اين بود که پيوند موفقيت آميز انجام شده. سلول هاي خوني مثلtotal WBC, PLk ، نتروفيل، سلول هاي CD?+ به حالت نرمال رسيدند ولي سلول هاي CD?+ روند کندتري را در پيش داشتند. داروهاي ضد ويروسي در روز ??? بعد پيوند قطع شدند و با تستهايي مثل HPLC و mass spectrometry تعيين کردند که اثري از دارو در بدن وجود ندارد و حتي با قطع دارو وايرال لود ويروس در فاز undetectable قرار داشت. همچنين HIV DNA را برروي PBMC و هم سلول هاي CD?+ بررسي شد و مشاهده گرديد که در فاز undetectable قرار دارد و افزايش لودي ديده نشد.
ممکن است اين سوال پيش بيايد که سلول هايي که در حالت resting هستند و طول عمر بيشتري دارند ممکن است روزي فرد را آلوده کنند؟ جهت بررسي اين موضوع نيز با استفاده از تکنيک quantitative viral outgrowth سلول هاي CD?+ resting فعال گرديدند و با سلول هاي CD?+ سالم، مجاورت داده شدند و پروتئين P?? HIV به روش الايزا بررسي شد و مشاهده گرديد که سطح پروتئين نيز undetectable مي باشد و اثري از الودگي وجود ندارد.
سلول هاي جديد فرد که CCR? ندارد را يک مرتبه ديگر با گونه هاي ديگري از HIV که از طريق CCR? فرد را الوده مي کنند مجاورت داده شدند، و مشاهده گرديد که هيچ آلودگي بوجود نيامده ولي زماني که با CXCR? مجاور گرديد، امکان آلودگي وجود دارد.
همچنين با روش وسترن بلاتينگ، باندهاي ويروسي را قبل و بعد از پيوند مشخص کردند و ديده شد که بسياري از باندها مثل P??, P??, P??, P??, P?? و P?? حذف شدند اما گليگوپروتئين ??? تا پايان درمان باقي ماند.
در نهايت اين نتيجه گيري را ميتوان داشت که با يک درمان خيلي ساده تر، يک پيوند مغز استخواني که هيچ Total body irradiation ندارد امکان درمان فرد بيمار وجود دارد.
هاله عبدلي
دانشجوي دکتراي تخصصي ايمونولوژي
پست الکترونيک : haleh.abdoligmail.com
منبع:
- Gupta RK, Abdul-Jawad S, McCoy LE, Mok HP, Peppa D, Salgado M, Martinez-Picado J, Nijhuis M, Wensing AM, Lee H, Grant P. HIV-? remission following CCR?Δ??/Δ?? haematopoietic stem-cell transplantation. Nature. ???? Mar ?:?.
: