کشف عجيبترين علائم ابتلا به کرونا
همه گيري ويروس کرونا در جهان به يک سالگي خود رسيده است. تب، سرفههاي خشک، خستگي و بي حالي از رايجترين علائم ابتلا به کوويد ?? است. علائم ديگر ابتلا به اين ويروس نيز شامل درد و کوفتگي، گلو درد، اسهال، التهاب ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بويايي و چشايي، و بثورات پوستي ميشود. با اين حال، دانشمندان علائم نادر ديگري را نيز که نشان دهنده ابتلا به ويروس کروناست را کشف کرده اند.
بر اين اساس، متخصصان آمريکايي اعلام کرده اند که يکي از نشانههاي عجيب مربوط به بيماري کرونا «افتادن دندان» است. اوايل ماه ميلادي جاري، يک زن ?? ساله در نيويورک پس از ابتلا به کرونا شاهد افتادن دندان هايش بود.
ديويد اوکانو، استاد دانشگاه يوتا اظهار کرد: ما شاهد يک علائم بسيار نادر و عجيب در يک بيمار کرونايي بوده ايم. اين بيمار کرونايي ماه گذشته به اين ويروس آلوده شده است و علائمي مانند مه مغزي، مشکلات عصبي و درد عضلاني را از خود بروز داده است.
تحقيقات دانشمندان نشان ميدهد از آنجايي که هيچ نشانهاي از بيماري ديگر که منجر به افتادن دندان اين زن شود وجود نداشت، شواهد نشان داد نه تنها ويروس کرونا باعث افتادن دندان اين زن شده است بلکه باعث آسيب پذيري لثه و نيز سياه شدن و ساييده شدن دندان اين بيمار شده است.
محققان ميگويند افرادي که تنها به کرونا مبتلا ميشوند خطر از دست دادن دندان در آنها زياد است. با اين حال، افرادي که داراي بيماريهاي لثه و دندان هستند در صورتي که به کوويد ?? مبتلا شوند ممکن است شرايط بسيار بدتري پيدا کنند و به مشکلات شديد دهان دچار شوند.
براساس اعلام مرکز کنترل و پيشگيري بيماريهاي آمريکا در سال ????، ?? درصد افراد بالاي ?? سال داراي بيماريهاي زمينهاي شامل التهاب لثه يا استخواني که اطراف دندانها را پوشانده است، بوده اند. از اين رو، خطر مشکلات بيماريهاي دهان و دندان در اين افراد پس از ابتلا به کوويد ?? زياد است.
اصليترين دليل مرگبار شدن ويروس کرونا کشف شد
تحقيقات ديگر نيز ارتباط ميان خطر مرگ بار ابتلا به ويروس کرونا و بيماري لثه را مشخص کرده است. بيماري لثه خود با بيماري قلبي و بيماري مزمن ريوي ارتباط مستقيمي دارد. خود اين دو بيماري نيز به طور مستقيم ميتوانند خطر مرگ بيماران به کوويد ?? را به شدت افزايش دهند.
محققان در ايالت کاليفرنياي آمريکا و نيز برزيل اعلام کرده اند: بيماري لثه باعث ميشود تا سطح پروتئين ايمني به نام «اينترلوکئين ?» در خون بالا رود. مشاهده شده است کساني که سطح اين پروتئين در خونشان بالا بوده است در صورت ابتلا به ويروس کرونا علائم بسيار شديدي از خود نشان خواهند داد و براي زنده ماندن بايد حتماً زير دستگاه تنفس مصنوعي قرار بگيرند، همچنين ميزان مرگ و مير اين افراد نسبت به بيماران ديگر مبتلا به کوويد ?? بيشتر است.
اين تحقيقات همچنين نشان داد اگر چه بيماريهاي مختلف ميتواند سطح اينترلوکئين ? خون را در افراد افزايش دهد، اما در صورت درمان بيماري لثه در افراد، سطح اين پروتئين به ميزان قابل توجهي در خون کاهش مييابد.
محققان ميگويند افرادي که سطح اينترلوکئين ? آنها بيش از ?? پيکوگرم در هر ميلي ليتر است، بسيار بيشتر از سايرين در صورت ابتلا به ويروس کرونا ممکن است جان خود را از دست بدهند يا با تشديد بيماري نيازمند دستگاه تنفس مصنوعي باشند.
شروين ملايم، يکي از جراحان دندانپزشکي لس آنجلس آمريکا در اين باره ميگويد: بر اين باوريم بسياري از کساني که سطح بالايي از اينترلوکئين ? را در خون دارند پيش از ابتلا به کوويد ?? از بيماري لثه رنج ميبرده اند و همين امر بر شدت بيماري در آنها خواهد افزود.
هشدار سازمان جهاني بهداشت درباره مراجعه به دندانپزشکي در روزهاي کرونايي
سازمان جهاني بهداشت توصيه کرد افرادي که در مناطقي با شيوع گسترده ويروس کرونا قرار دارند از مراجعههاي غيرضروري به دندانپزشکي اجتناب کنند.
در بيانيه اين سازمان آمده است: ما به مردم توصيه ميکنيم در مناطق قرمز که شيوع ويروس کرونا بالاست از مراجعات غيرضروري به دندانپزشک از جمله براي جرم زدايي، سيم کشي و معاينات پيشگيرانه (چک آپ) خودداري کنند. مردم بايد تا زماني که سطح شيوع ويروس کرونا در جامعه پايين نيامده است، مراجعات غيرضروري خود را به تاخير بياندازند و تنها در شرايط بسيار ضروري مانند داشتن بيماري لثه و يا درد دندان به دندانپزشک مراجعه کنند.
اين بيانيه تاکيد دارد: احتمال انتقال ويروس کرونا از طريق خدمات دندانپزشکي بسيار بالاست و تا جايي که امکان دارد افراد نبايد به دندانپزشک رجوع کنند. توصيه ميشود مردم در ايام شيوع ويروس کرونا به نظافت دهان و دندان خود با حساسيت بيشتري توجه داشته باشند و از طريق فضاي مجازي و مشاورههاي از راه دور نسبت به چگونگي رعايت بهداشت دهان آموزش ببينند.
همچنين کادر درماني دندانپزشک براي طولاني مدت در ارتباط مستقيم با دهان افراد قرار دارند. اين افراد به طور پيوسته با آب دهان، خون و مايعات بدن مراجعه کنندگان خود در تماس هستند و از ابزارهاي تيز استفاده ميکنند. از همين رو، در صورت بيمار بودن مراجعه کننده، کادر درماني به راحتي ميتوانند به ويروس کرونا مبتلا شوند.
مراکز دندانپزشکي بايد از تهويه بسيار مناسبي برخوردار باشند. بهتر است اين مراکز داراي سيستم تهويه فيلتر دار باشند. همچنين جريان هواي تازه بايد به طور پيوسته در مطب دندانپزشکان جريان داشته باشد.
سازمان جهاني بهداشت تاکيد دارد استفاده از خدمات دندانپزشکي ريسک بالايي براي شيوع ويروس کرونا دارد. از همين رو، بايد از مراجعه غيرضروري به اين مراکز درماني اجتناب کرد و اقدامات پيشگيرانه مربوط به دهان و دندان را به پس از کنترل شيوع کوويد ?? در جامعه موکول کرد.
تهيه و تدوين: دکتر فاطمه فرجي
دکتراي تخصصي ايمونولوژي
منبع خبر: باشگاه خبرنگاران جوان